Teachers' and learners' attitudes towards cultural integration in EFL textbooks
Öğretmen ve öğrencilerin İngilizce ders kitaplarında kültür entegrasyonuna karşı tutumları
  1. Tez No: 615326
  2. Yazar: SEDEF ÇETİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP KOÇOĞLU, DR. SERKAN UYGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür Öğretimi, İngilizce Ders Kitaplarında Kültür, Tutum, Teaching Culture, Culture in EFL Textbooks, Attitude
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Çalışmanın amacı öğretmen ve öğrencilerin İngilizce ders kitaplarına kültür entegre edilmesine yönelik tutumlarını araştırmaktır. Çalışma ayrıca öğrencilerin İngilizce ders kitaplarındaki kültür entegrasyonuna karşı olan tutumlarının dil seviyelerine göre farklılık gösterip göstermediğini araştırmayı da hedeflemiştir. Çalışma İstanbul'da bulunan özel bir üniversitenin İngilizce Hazırlık Programında çalışan 48 İngilizce öğretmeninin ve eğitim alan 100 öğrencinin katılımıyla yürütülmüştür. Bu amaçla, yarı yapılandırılmış mülakat soruları ve anket aracılığıyla katılımcılardan hem nitel hem nicel veri toplanmıştır. Nicel veri sonuçları, öncelikle, hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin İngilizce ders kitaplarına yerel kültür, hedef kültür ve uluslararası kültürlerin entegre edilmesi konusunda olumlu bir tutuma sahip olduklarını ve tutum skorlarının yerel kültürden uluslararası kültür entegrasyonuna doğru arttığını göstermiştir. İkinci olarak, yerel, hedef veya uluslararası kültür entegrasyonu konusunda öğretmenlerin tutumlarının öğrencilerden pozitif anlamda daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu farklılığın hedef kültür için anlamlı olduğu tespit edilmişken, yerel kültür ve uluslararası kültür entegrasyonu incelendiğinde öğretmenler ve öğrenciler arasında anlamlı bir tutum farkı olmadığı ortaya koyulmuştur. Son olarak, nicel veri sonuçları B1 seviyedeki öğrencilerin hedef kültür ve uluslararası kültürlerin entegrasyonu konusunda A1 seviyedeki öğrencilerden daha pozitif bir tutuma sahip olduklarını fakat yerel kültür için tam tersi bir durumun söz konusu olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ancak öğrenci seviyeleri yönünden incelenen bu tutum farklılıkların istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Nitel veri sonuçları ise katılımcıların İngilizce ders kitaplarına kültür entegre edilmesi konusunda pozitif tutumlara sahip olma nedenlerini ortaya koymuştur ve tutumlarını açıklamak için öne sürdükleri nedenlerin katılımcı grupları arasında farklılık gösterdiği görülmüştür. Çalışma sonuçlarının ışığında, öğretmen ve öğrencilerin İngilizcenin evrensel bir dil olduğuna, sadece İngiliz ve Amerikan kültürleri ile sınırlandırılamayacağına, farklı sebeplerle de olsa yerel kültürün göz ardı edilmeyip İngilizce ders kitaplarına entegre edilmesi gerektiğine inandıkları sonucuna varılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis was to investigate teachers' and learners' attitudes towards cultural integration in EFL textbooks as well as finding out if there is a difference at learners' attitudes towards cultural integration in EFL textbooks in terms of their proficiency level. The thesis was carried out with 48 EFL teachers working and 100 learners studying at English Preparatory Program of a private university in Istanbul. Both quantitative and qualitative data were collected with the use of a questionnaire and semi-structured interviews. The results of the quantitative data firstly showed that both teachers and learners had positive attitudes towards the integration of native, target, and international cultures, and the scores of their attitude increased from the integration of native culture to international cultures. Secondly, the teachers had more positive attitude towards the cultural integration in EFL textbooks than the learners. Whereas there was a significant difference between teachers' and learners' attitudes towards target culture integration, the differences were not found to be statistically significant when it came to native and international cultures. Lastly, the quantitative data demonstrated that B1 level learners had more positive attitude towards the integration of target and international cultures than A1 level learners, but it was found the contrary for the native culture integration. However, these differences at learners' attitudes in terms of their proficiency level were not statistically significant. The qualitative data revealed the reasons why the participants had positive attitudes towards cultural integration in EFL textbooks. It was found that although most of the learners had positive attitudes towards cultural integration, the reasons that they put forward to explain their attitude showed differences. In the light of the findings, it may be concluded that both learners and teachers believe English is a universal language, and it cannot be limited with only English and American cultures. In addition, they believe that learners' native culture should not be neglected and be integrated in EFL textbooks as well.