Tip 2 diyabetli hastaların beslenme alışkanlıkları, diyet kalitesi ve yeme davranışlarının değerlendirilmesi
Determine of nutritional habits, dietary quality and eating behavior of patients with type 2 diabetes
- Tez No: 615360
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 DM, diyet kalitesi, besin çeşitliliği, Sağlıklı Yeme İndeksi(HEI), Hollanda Yeme Davranışı Anketi (DEBQ), Type 2 diabetes, diet quality, food variety, Healthy Eating Index, Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Tip 2 diyabet, neredeyse tüm ülkelerde en yaygın görülen kronik hastalıklardan biridir. Ekonomik gelişme ve şehirleşmeyle birlikte obezitenin artması, fiziksel aktivitenin azalması gibi yaşam tarzı değişikliklerinin meydana gelmesiyle hastalığın önemi artmaya devam etmektedir. Tıbbi beslenme proramı, diyabetli hastalarda glisemik kontrolü sağlamada, mikro ve makrovasküler komplikasyonları önlemede çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışma Tip 2 diyabetli bireylerin beslenme alışkanlıkları, diyet kalitesi ve yeme davranışlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma 01 Nisan 2018- 30 Haziran 2018 tarihleri arasında Kocaeli Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Beslenme ve Diyet Polikliniğine başvuran Tip 2 diyabet tanısı almış 124'ü kadın, 78'i erkek toplam 202 bireyin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Bireylerin; demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları bir anket formu ile belirlenmiş, ağırlık ve boy uzunlukları ölçülmüş, 3 günlük besin tüketim kaydı alınmış ve Hollanda Yeme Davranışı Anketi (DEBQ) uygulanmış, besin çeşitliliği skoru ve Sağlıklı Yeme İndeksi puanı hesaplanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 49,77±10,23 yıl, beden kütle indeksi ortalaması ise 29,3±4.05 kg/m2'dir. Tedavi yöntemlerine baktığımızda bireylerin; % 16,3'ünün diyet, % 12,4'ünün insülin, % 57,9'unun oral anti-diyabetik, % 4'ü insülin ve diyet, % 9,4'ü oral anti-diyabetik ve diyet tedavisi almaktadır. Bireylerin, % 0,5'inin günde 1, %57.4'ünün günde 2, % 42,1'inin günde 3 ana öğün tükettiği saptanmıştır. Kadın bireylerin günlük ortalama 1522 kkal, erkek bireylerin ise 1846 kkal tükettikleri hesaplanmıştır. Sağlıklı Yeme İndeksi puanı tüm bireylerde ortalama 63,77±10,93; kadınlarda 67,64±11,27, erkeklerde 57,72±10,39 bulunmuştur. Kadınların Sağlıklı Yeme İndeksi puan ortalaması, erkeklerin Sağlıklı Yeme İndeksi puan ortalamasından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p0,05). Araştırmaya katılan kadınların kısıtlayıcı yeme skoru ortalaması 2,72±0,72 iken erkeklerin kısıtlayıcı yeme skoru ortalaması 2,09±0,54 olarak tespit edilmiştir. Kadınların kısıtlayıcı yeme skoru erkeklerin kısıtlayıcı yeme skorundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fazladır (p0,05).
Özet (Çeviri)
Type 2 diabetes is one of the most common chronic diseases in almost all countries. The importance of type 2 diabetes continues to increase with economic development and urbanization with increased obesity, lifestyle changes such as decreasing physical activity. Diet plays a very important role in preventing glycemic control in patients with diabetes and preventing micro- and macrovascular complications. This study was conducted to determine the dietary habits, diet quality and eating behaviors of people with Type 2 diabetes. The study was carried out between April 01 and June 30, 2018 with the participation of 124 women, 78 men, totally 202 patients who were diagnosed as Type 2 diabetes and who admitted to the Kocaeli Darıca Farabi Training and Research Hospital, Nutrition and Dietary Clinic. Demographic characteristics, nutritional habits of individuals were questioned by a questionnaire, weight and length were measured, 3 days of food consumption was recorded, Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ) was applied, food variety score and Healthy Eating Index score were calculated. The mean age of the participants was 49.77 ± 10.23 years and the mean body mass index was 29.3 ± 4.05 kg / m2. When we look at the treatment methods: 16.3 %, diet, 12.4 % insulin, 57.9 % oral anti-diabetic, 4 % insulin and diet, 9.4 % oral anti-diabetic and dietary treatment. It was found that 0.5% of the individuals consumed 1, 57.4% of the individuals consumed 2, 42.1% of the individuals consumed 3 main meals a day. It was calculated that female individuals received an average of 1522.4 kcal per day and male individuals received 1846.4 kcal. The mean score of healthy eating index was 63.77 ± 10.93 in all participants; 67.64 ± 11.27 in women and 57.72 ± 10.39 in men. The mean score of healthy eating index of females was significantly higher than males' healthy eating index score statistically (p 0.05). The mean restrictive eating score of the women was 2.72 ± 0.72 and the mean restrictive eating score of the males was 2.09 ± 0.54. The restrictive eating score of women was significantly higher than that of males' statistically (p 0.05).