Antiradikal etkili standardize Melissa officinalis L. ekstresi hazırlanması
Anti-radical effective standardize Melissa officinalis L. extract preparation
- Tez No: 615385
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE ŞEKER KARATOPRAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM YÜCEL AŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Lamiaceae, Melissa officinalis L, antiradikal, etozom, Lamiaceae, Melissa officinalis L, antiradical, ethosome
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada Lamiaceae familyasının bir üyesi olan Melissa officinalis L. ile çalışılmıştır. M. officinalis fenolik içeriği bakımından oldukça zengin olması sebebiyle çok güçlü antioksidan aktiviteye sahiptir. Fakat bu özelliğinden dolayı hazırlanmış kozmesötik ürünler bulunmamaktadır. Bu nedenle bu çalışmada antiradikal etkisi yüksek standardize M. officinalis ekstresinin hazırlanması ve bu ekstrenin karakterizasyonu hedeflenmiştir. Karakterizasyonu yapılan ekstrenin nanotaşıyıcı bir sistem olan etozomlara yüklenerek etkinliğinin uzun süre sürdürülebilirliği araştırılmıştır. Bitkinin toprak üstü kısmından ve n-hekzan ile yağı alınmış toprak üstü kısmından hazırlanan ekstrelerin antiradikal aktivitelerini belirlemek amacıyla 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH) ve 2,2'- azino-bis (3-etilbenzotiazolin-6- sulfonik asit) (ABTS+) radikal süpürücü etki deneyleri yapılmıştır. En yüksek aktiviteye sahip ekstrenin fenolik madde içeriği Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (YBSK) ile analiz edilmiştir. Karakterizasyonu yapılan ekstre, nanotaşıyıcı bir sistem olan etozomlara yüklenmiş ve etkinliğinin uzun süre sürdürülebilirliği hedeflenmiştir. Aktif ekstrenin ve hazırlanan formülasyonun L929 (fare fibroblast) hücre hattında toksisitesi 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium (MTT) yöntemi ile belirlenmiştir. Salım çalışmasının sonunda salınan ekstre ile yapılan radikal süpürücü aktivite deneylerinde güçlü antiradikal aktivite tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Melissa officinalis L., a member of the Lamiaceae family, was studied. M. officinalis is very rich for its phenolic content and therefore has very strong antioxidant activity. However, there are no cosmetical products prepared due to this feature. For this reason, the aim of this project is to prepare standardized M. officinalis extract with antiradical effect and to characterize this extract. After characterization the extract was loaded in ethosomes, a nanostructured system, and the long-term sustainability of the activity was investigated. In order to determine the antiradical activities of the extracts prepared from the aerial part and defatted aerial part with n-hexane, 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) and 2,2'-azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS+) radical scavenging activity tests were carried out. The extract which has the highest activity was analyzed by High Pressure Liquid Chromatography (HPLC) in terms of phenolic composition. The characterized extract is loaded into ethosomes, a nanocarrier system, and its long-term sustainability is targeted. The toxicity of active extract and the prepared formulation on L929 (mouse fibroblast) cell line was determined via 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl) -2,5-diphenyltetrazolium (MTT) method. Strong antiradical activity was determined in the radical scavenging activity experiments with the extracted extract at the end of the release study.