Antiradikal etkili standardize Mentha x piperita L. ekstresi hazırlanması
Anti-radical effective standardize Mentha x piperita L. extract preparation
  1. Tez No: 510322
  2. Yazar: MELTEM ZENĞER GENİŞER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE ŞEKER KARATOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Lamiaceae, Mentha piperita L, antiradikal, lipozom, Lamiaceae, Mentha piperita L, antiradical, liposome
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ANTİRADİKAL ETKİLİ STANDARDİZE MENTHA X PIPERITA L. EKSTRESİ HAZIRLANMASI Meltem ZENĞER GENİŞER Erciyes Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Haziran 2018 Danışman: Dr.Öğr.Üyesi Gökçe ŞEKER KARATOPRAK ÖZET Bu çalışmada Lamiaceae familyasının bir üyesi olan Mentha piperita L. ile çalışılmıştır. M. piperita fenolik içeriği bakımından oldukça zengindir ve bu nedenle de çok güçlü antioksidan aktiviteye sahiptir. Fakat bu özelliğinden dolayı hazırlanmış tıbbi ürünlere rastlanamamaktadır. Bu nedenle bu çalışmada antiradikal etkisi yüksek standardize M. piperita ekstresinin hazırlanması ve bu ekstrenin karakterizasyonu hedeflenmiştir. Karakterizasyonu yapılan ekstrenin nanotaşıyıcı bir sistem olan lipozomlara yüklenerek etkinliğinin uzun süre sürdürülebilirliği araştırılmıştır. Bitkinin toprak üstü kısmından ve n-hekzan ile yağı alınmış toprak üstü kısmından hazırlanan ekstrelerin antiradikal aktivitelerini belirlemek amacıyla 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH) ve 2,2'- azino-bis (3-etilbenzotiazolin-6- sulfonik asit) (ABTS+) radikal süpürücü etki deneyleri yapılmıştır. En yüksek aktiviteye sahip ekstrenin fenolik madde içeriği Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (YBSK) ile analiz edilmiştir. Aktif ekstrenin L929 (fare fibroblast) hücre hattında toksisitesi 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium (MTT) yöntemi ile belirlenmiştir. Karakterizasyonu yapılan ekstre, nanotaşıyıcı bir sistem olan lipozomlara yüklenmiş ve etkinliğinin uzun süre sürdürülebilirliği hedeflenmiştir. Salım çalışmasının sonunda salınan ekstre ile yapılan DPPH radikal süpürücü etkide % 60,8 inhibisyon elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ANTI-RADICAL EFFECTIVE STANDARDIZE MENTHA X PIPERITA L. EXTRACT PREPARATION Meltem ZENĞER GENİŞER Erciyes University, Faculty of Pharmacy Department of Pharmacognosy Master Thesis, June 2018 Advisor: Asist. Prof. Dr. Gökçe ŞEKER KARATOPRAK ABSTRACT In this study, Mentha piperita L., a member of the Lamiaceae family, was studied. M. piperita is very rich in phenolic content and therefore has very strong antioxidant activity. However, because of this feature, there are no medicinal products prepared. For this reason, the aim of this project is to prepare standardized M. piperita extract with antiradical effect and to characterize this extract. Characterized extract was loaded in liposomes, a nanostructured system, and the long-term sustainability of the activity was investigated. In order to determine the antiradical activities of the extracts prepared from the aerial part and defatted aerial part with n-hexane, 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) and 2,2'-azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS+) radical scavenging activity tests were carried out. The extract which has the highest activity was analyzed by High Pressure Liquid Chromatography (HPLC) in terms of phenolic composition. The toxicity of active extract on L929 (mouse fibroblast) cell line was determined via 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl) -2,5-diphenyltetrazolium (MTT) method. The characterized extract is loaded onto liposomes, a nanostructure system, and its long-term sustainability is targeted. At the end of our release study, a 60.8% inhibition was obtained at the DPPH radical scavenging effect with the extract released.