Kadın işgücünün ekonomik büyümeye etkisi: Üst orta gelirli ve düşük gelirli ülkeler üzerine panel veri analizi
Impact of female labor force on economic growth: Panel data analaysis for upper middle income and low income countries
- Tez No: 615463
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ ODABAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kadın işgücü, Ekonomik Büyüme, Üst Orta Gelirli Ülkeler, Düşük Gelirli Ülkeler, Female Labor, Economic Growth, Upper-Middle Income Countries, Low Income Countries
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Kadın, ekonomik büyümenin kaynaklarından biri olan işgücü içerisindeki payı ile ekonomik sistemin bir parçasıdır. Ekonomik büyümeyi sağlamanın koşullarından biri kaynakları etkin kullanmaktır. Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri farklı olsa da dengeli bir büyüme her ülkenin başlıca hedefidir. Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadın, yaşadığı toplumun ekonomik, sosyal ve kültürel yapısı dahilinde işgücüne katılabilmektedir. Bu çalışmada kadın işgücünün üst orta gelirli ve düşük gelirli ülkelerde ekonomik büyümeye etkisi araştırılmıştır. Analiz için üst orta gelirli ülkelerden Azerbaycan, Brezilya, Gürcistan, Güney Afrika, Meksika ve Türkiye; düşük gelirli ülkelerden Gine, Haiti, Nijer ve Madagaskar olmak üzere 10 ülke seçilmiştir. Kadın işgücü ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki, 1990-2017 yıllarına ait kadın işgücü sayısı ve reel gayrisafi yurtiçi hasıla değişkenleri kullanılarak panel veri analizi ile incelenmiştir. Söz konusu ülke grupları için kadın işgücünün ekonomik büyüme üzerinde pozitif etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Women are a part of the economic system with its share in the labor force, which is one of the sources of economic growth. One of the conditions for achieving economic growth is to use resources efficiently. Even though the development level of the countries is different, balanced growth is the main target for every country. Women who make up half of the word' s population can participate in the labor force within the economic social and cultural structure of the society in which they live. In this study, the effect of female labor force on economic growth in upper-middle income and low income countries was investigated. From upper-middle income countries selected for analysis; Azerbaijan, Brazil, Georgia, South Africa, Mexico and Turkey. From low income countries selected for analysis; Guinea, Haiti, Niger and Madagacar. This analysis made for 10 countries. The relationship between female labor force and economic growth was examined by panel data analysis using the number of female labor force and real gross domestic product variables of 1990-2017. For these country groups, female labor force was found have a positive effect on economic growth.