Rol çatışması ve rol belirsizliği algısının takım çalışmasına etkisi: Kahramanmaraş 112 acil sağlık çalışanlarında bir araştırma
The effect of role conflict and role ambiguity perception on teamwork: Kahramanmaraş 112 emergency health workers in a research
- Tez No: 615470
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Rol Çatışması, Rol Belirsizliği, Takım Çalışması, 112 Acil Sağlık Çalışanları, Role Conflict, Role Ambiguity, Teamwork, 112 Emergency Health Workers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada 112 acil sağlık çalışanlarının rol çatışması ve rol belirsizliği algısının takım çalışması üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Kahramanmaraş ilinde 112 acil sağlık hizmetlerinde görev yapan 384 sağlık personelinin katılımı ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin elde edilmesi için sağlık çalışanları üzerinde anket uygulanmıştır. Uygulanan anket formu üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda çalışanların demografik özelliklerini belirten kişisel bilgi formu yer almaktadır. İkinci kısımda 15 maddeden oluşan iki boyutlu takım çalışması ölçeği mevcuttur. Üçüncü kısımda ise 14 maddeden oluşan iki boyutlu rol çatışması ve rol belirsizliği ölçeği yer almaktadır. Araştırma kapsamında yapılan faktör analizi sonucunda takım çalışması ölçeğinin tek boyuttan oluştuğu, rol çatışması ve rol belirsizliği ölçeğinin iki boyuttan oluştuğu ve kabul edilebilir uygunlukta olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler SPSS 21 (Sosyal Bilimler İçin İstatistik Programı) ve AMOS 22 (Moment Yapılarının Analizi) paket programları ile analiz edilmiştir. Analiz işlemi yapılmadan önce normal dağılım testi uygulanmış ve sonuç doğrultusunda parametrik testlerin kullanımına karar verilmiştir. Verileri değerlendirirken sayı-yüzdelik hesaplama, frekans analizi, güvenirlik analizi, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), pearson korelasyon analizi, basit regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların rol çatışması algısı ile medeni durum, eğitim durumu, toplam çalışma süresi değişkenleri arasında; rol belirsizliği algısı ile cinsiyet, unvan, bulunulan kurumda çalışma süresi değişkenleri arasında; takım çalışması düzeyleri ile cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim durumu değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucunda rol çatışması ve rol belirsizliği arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü ilişki; rol çatışması ve rol belirsizliği ile takım çalışması arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü ilişkinin olduğu belirlenmiş olup 112 acil sağlık çalışanlarının rol çatışması ve rol belirsizliği algısının takım çalışması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde etkisinin olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effect of role conflict and role ambiguity perception of 112 emergency health workers on teamwork. For this purpose, the study was carried out with the participation of 384 medical personnel working in 112 emergency health services in Kahramanmaraş province. In order to obtain the research data, a questionnaire was applied to health workers. The questionnaire consists of three parts. In the first part, there is a personal information form indicating the demographic characteristics of the employees. In the second part, there are two-dimensional teamwork scale consisting of 15 items. In the third part, two-dimensional role conflict and role ambiguity scale consisting of 14 items. As a result of the factor analysis conducted within the scope of the research, it was found that the team work scale consisted of one dimension, the role conflict and role ambiguity scale consisted of two dimensions and were acceptable. The data obtained from the study were analyzed with SPSS 21 (Statistical Program for Social Sciences) and AMOS 22 (Analysis of Moment Structures). Before the analysis, normal distribution test was applied and it was decided to use parametric tests according to the results. Number-percentage calculation, frequency analysis, reliability analysis, explanatory and confirmatory factor analysis, independent sample t test, one-way analysis of variance (ANOVA), pearson correlation analysis, and simple regression analysis methods were used to evaluate the data. As a result of the research, the participants perceptions of role conflict and marital status, educational status, total working time variables; perception of role ambiguity and gender, title, working time in the institution; ıt was found that there is a statistically significant difference between teamwork levels and gender, marital status, age, educational status. As a result of correlation analysis, statistically significant and negative relationship between role conflict and role ambiguity; ıt was determined that there was a statistically significant and negative relationship between role conflict and role ambiguity and teamwork. It was concluded that the perception of role conflict and role ambiguity of 112 emergency health workers had a statistically significant and negative effect on teamwork.