Üniversite öğrencilerinde duygusal zeka düzeyi ile sürekli öfke-öfke ifade tarzları ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Researching of the relationship between constant fury-anger expression styles and depression levels of university students with emotional intelligence
- Tez No: 615582
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal zeka, sürekli öfke, depresyon, öfke kontrol, klinik psikoloji, Emotional İntelligence, Anger, Depression, Anger Control, Clinical Psychology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Üniversite Öğrencilerinde Duygusal Zeka Düzeyleri ile Sürekli Öfke-Öfke İfade Tarzları ve Depresyon Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Bu araştırmanın temel amacı; üniversite öğrencilerinde duygusal zeka düzeyleri ile sürekli öfke-öfke ifade tarzları ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Amaç doğrultusunda“Sosyodemografik Veri Formu, Duygusal Zeka Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği Ve Sürekli Öfke-Öfke İfade Tarzları Ölçeği”nden oluşan formları İstanbul ilinde özel bir üniversitede öğrenim gören 6000 öğrenci içerisinden rastgele seçilen 163 gönüllü öğrenciye uygulanmış olup, 14'ü geçersiz olmak üzere toplam 149 geçerli anket sayılmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler araştırmacı tarafından kodlanmış ve SPSS 16.00 Windows paket programına aktarılarak analiz edilmiştir. Örneklemlerden alınan verilere ise“Kruskal Wallis Testi, Mann Whitney U-Testi, t Testi, One Way Anova ve LSD Çoklu Karşılaştırma”teknikleri uygulanmıştır. Duygusal Zeka Ölçeği ile Sürekli Öfke – Öfke İfade Tarzları Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği ve alt boyutları arasında ne tür bir ilişki (pozitif-negatif) olduğunu tespit etmek amacıyla Pearson Momentler Korelasyon Katsayısına bakılmıştır. Araştırma sonucunda; duygusal zeka ölçeği alt boyutları ile sürekli öfke-öfke ifade tarzları ölçeğindeki sürekli öfke alt boyutu arasında negatif yönde bir ilişki bulunmuşken; öfke içte, öfke dışta ve öfke kontrol alt boyutu ile pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Duygusal zeka ölçeğinin alt boyutları ile depresyon düzeyleri arasında ise negatif yönde bir ilişki bulunmuştur. Bu çalışma da elde edilen bulgulara göre depresyon ve öfkenin duygusal zeka ile ilişkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Researching of the Relationship Between Constant Fury-Anger Expression Styles and Depression Levels of University Students with Emotional Intelligence The main purpose of this study to explain relationship between emotional intelligence levels, anger and depression levels in collepe students. İn this study State Trait Anger Scale Emotioanl İntelligence Scale, Beck Depression Scale and Sociodemographic Data Formsa re applied. The research was carried out on 163 college students who are randomly choosen from 6000 college students. There are 14 invalid counted data. Total of 149 is current survey. Research is coded datas which are obtained from participants. The data is transferred to SPSS 16.00 windows programme and than they are analysed. Data analiysis was applied with Kruskal Wallis Test, Mann Whitney U-Test, T-Test, One Way Anova and LSD. Multiple Comparison Test. Pearson product moment correlation coefficient is examined to defect what kind of relation betweem Emotional İntelligence Scale, State Trait Anger Scale and Beck Depression Scale. The results indicated, negative correlation was found between subscales of emotional intelligence scale and anger scale of State Trait Anger Scale. Pozitive correlation was found between subscale of emotional intelligence scale and scales of Anger/inAnger/Out and control of anger. Negative correlation was found between subscales of emotional intelligence scale and depression levels. This results pointed out that there is a correlation between depression, anger and emotional intelligence.