Sporcularda zihinsel dayanıklılık ve duygusal zeka arasındaki ilişki
The relationship between mental toughness and emotional intelligence in athletes
  1. Tez No: 988711
  2. Yazar: SAİT ÇAĞATAY GÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN EFEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal zeka, Sürekli kaygı, Yarışma kaygısı, Zihinsel dayanıklılık, Emotional intelligence, Trait anxiety, Conmpetition anxiety, Mental toughness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı sporcularda zihinsel dayanıklılık ve duygusal zeka arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın çalışma gurubunu Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören ve yaşları 18-35 yaş arası olan 265 sporcu öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplamak amacıyla öğrencilerin bazı demografik özelliklerinin (cinsiyet, yaş, branş ve spor yaşı) belirlenmesi için araştırmacılar tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”,“Zihinsel Dayanıklılık Ölçeği (SZDE)”,“Duygusal Zekâ Ölçeği (DZÖ)”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için Statistical Packadge for Social Sciences (SPSS) 17.0 paket programı kullanılmıştır. Yapılan normallik testleri (Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro Wilk) sonucunda ölçeklerden elde edilen puanların normal dağılım göstermediği belirlenmiştir. Bu sebeple çalışmada parametrik olmayan testlerden Spearman Rank Korelasyon Testi, Mann Whitney-U Testi ve Kruskal Wallis Testi ve çözümleme sonucunda gruplar arasında bulunan anlamlı farkın hangi gruptan kaynaklandığını belirlemek için ise Post Hoc testlerinden Bonferroni Testi uygulanmıştır. Ayrıca, verilerin analizinde frekans, yüzde, minimum, maksimum, ortalama, sıra ortalaması ve standart sapma değerleri kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi ise p<0,05 olarak belirlenmiştir. Araştırma bulguları, zihinsel dayanıklılığın alt boyutları ile duygusal zekâ arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermektedir. Özellikle güven, kontrol ve devamlılık gibi zihinsel becerilerle; duyguların değerlendirilmesi ve kullanımı gibi duygusal zekâ bileşenleri arasında pozitif ilişkiler tespit edilmiştir. Cinsiyet, yaş, branş ve spor yaşı değişkenlerinin ise bazı alt boyutlarda anlamlı farklılıklar yarattığı görülmüştür. Sonuç olarak, sporcu öğrencilerin duygusal zekâ ve zihinsel dayanıklılık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki vardır ve bu psikolojik özellikler çeşitli bireysel ve çevresel faktörlerden etkilenmektedir. Bu da sporcuların çok boyutlu şekilde desteklenmesi gerektiğinİ ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to investigate the relationship between mental toughness and emotional intelligence among athletes. The research sample consisted of 265 student-athletes aged between 18 and 35, all enrolled at the Faculty of Sport Sciences at Burdur Mehmet Akif Ersoy University. Data were collected using a“Personal Information Form”prepared by the researchers, the“Sports Mental Toughness Questionnaire (SMTQ)”, and the“Emotional Intelligence Scale (EIS)”. Data analysis was performed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 17.0 software. Normality tests (Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk) indicated that the data were not normally distributed. Accordingly, non-parametric tests including the Spearman Rank Correlation, Mann-Whitney U, and Kruskal-Wallis tests were employed. The Bonferroni post hoc test was also used to identify the sources of significant differences. Additionally, frequency, percentage, minimum, maximum, mean, rank mean, and standard deviation values were calculated. The significance level was set at p<0.05. The findings revealed significant relationships between the sub-dimensions of mental toughness and emotional intelligence. In particular, positive correlations were identified between confidence, control, and commitment and components such as emotional evaluation and emotional utilization. Furthermore, the variables of gender, age, sport type (individual vs. team sports), and years of sports experience were found to contribute to significant differences in certain sub-dimensions. In conclusion, there is a significant relationship between the emotional intelligence and mental toughness levels of athlete students, and these psychological characteristics are affected by various individual and environmental factors. This reveals that athletes should be supported in a multidimensional way.