The impact of relationship marketing on customer loy alty in civil a via tion industry
Sivil havacılık endüstrisinde ilişki pazarlamasının müşteri bağlılığına etkisi
  1. Tez No: 615627
  2. Yazar: RAKAN ALQHEİWİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARİD HUSEYNOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İlişki pazarlaması, Müşteri sadakati, Müşteri memnuniyeti, Sivil Havacılık, Relationship marketing, Customer loyalty, Customer satisfaction, Civil Aviation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, ilişkisel pazarlama boyutlarının Türkiye'deki sivil havacılık endüstrisindeki müşteri sadakati üzerindeki etkisini incelemektir. Sivil havacılık endüstrisindeki müşteri sadakati, büyük oranda önemli olduğundan sektördekilerin en çok ilgilendiği noktalardan biridir. Sivil havacılıkta müşteri sadakatini artırmanın bir yolu, müşteriye mükemmel hizmetler sunmaya ve müşterinin farklı ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanmaktır. Sivil havacılığın, müşterilerinin davranışlarını iyi anlaması, ilişki kurma ve müşteriyi elde tutmaya yönelik uygun pazarlama stratejileri geliştirmesini sağlar. Bu nedenle, bu çalışmada sivil havacılık endüstrisinde çeşitli ilişkisel pazarlama boyutlarının müşteri sadakati üzerindeki etkisi farklı açılardan değerlendirilmiştir. Değerlendirilen boyutlar memnuniyet, güven, iletişim, empati, ilişkisel bağlar ve bağlılıktı. Bu boyutlara dayanarak, araştırma modelinin bir parçası olarak altı farklı hipotez formüle edilmiştir. Bu çalışmanın araştırma yöntemi niceldi; bu nedenle 279 katılımcıdan Likert tipi çevrimiçi anket ile çalışma verileri toplanmıştır. Çalışmanın araştırma modeli AMOS'taki doğrulayıcı faktör analizi (CFA) ve yapısal eşitlik modeli (SEM) yardımıyla değerlendirilmiştir. Bulgular, altı boyuttan üçünün (memnuniyet, iletişim ve ilişkisel bağ) sivil havacılık endüstrisindeki müşteri sadakatini olumlu ve istatistiksel olarak önemli ölçüde etkilediğini göstermiştir. Bu çalışma, uygulayıcılara müşterilerinin sadakatini nasıl olumlu yönde geliştirebilecekleri konusunda önerilerde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the impact of relationship marketing dimensions on customer loyalty in the civil aviation industry in Turkey. Customer loyalty in the civil aviation industry is one of the major concerns of practitioners because of its significant importance. One way to enhance customer loyalty in civil aviation is to focus on offering excellent services and meeting the diverse needs of the customer. Civil aviation needs to have a good understanding of their customers' behaviours so that appropriate marketing strategies directed towards relationship building and customer retention can be developed. For this reason, in this study emphasis is given to assess the influence of various relationship marketing dimensions on customer loyalty in civil aviation industry. Assessed dimensions were satisfaction, trust, communication, empathy, relational bonds, and commitment. Based on these dimensions, six different hypotheses were formulated as part of the research model. The research method of this study was quantitative; therefore, study data were collected from 279 respondents through online survey. Research model of the study was assessed with the help of confirmatory factor analysis (CFA) and structural equational model (SEM) in AMOS. The findings showed that three (satisfaction, communication, and relational bond) out of six dimensions positively and statistically significantly influence customer loyalty in civil aviation industry. This study makes suggestions to practitioners on how to improve their customers' loyalty.