Rinoplasti sonrası hasta memnuniyetinin özbildirim yöntemi ile değerlendirilmes: Bir toplum araştırması
Rinoplasti sonrasi hasta memnuniyetinin özbildirim yöntemi ile değerlendirilmes: Bir toplum araştirmasi
- Tez No: 615656
- Danışmanlar: PROF. DR. SARPER YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Rinoplasti, rinoplasti sonrası hasta memnuniyeti, güzellik algısı, Rhinoplasty, patient satisfaction, rhinoplasty outcomes evaluation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Son yıllarda artan estetik beklentiler ile birlikte rinoplasti ameliyatı sıklığı da artış göstermektedir. Bu çalışmanın temel amacı rinoplasti operasyonu geçirmiş hastaların operasyon sonrası biyopsikososyal yaşamlarındaki değişiklikleri ortaya koymaktır. Çalışmanın ikinci amacı ise hastaları ameliyat olmaya iten etkenleri, hastaların; ameliyat oldukları cerraha nasıl ulaştıklarını, cerrahları tarafından doğru bilgilendirme yapılıp yapılmadığını, cerrahların hasta ile iletişimlerini ve memnun olmayan hastaların memnuniyetsizlik sebeplerini araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi polikliniklerine burun estetiği harici bir taleple başvuran, daha önce rinoplasti ameliyatı geçirmiş 18-65 yaş arası 101 kişi dâhil edilmiştir. Katılımcılara literatüre uygun olarak hazırlanan anket ve ROE-T ölçeği uygulandı. Hastaların rinoplasti sonrası biyopsikososyal değişimleri, memnuniyet düzeyleri ve ilişkili faktörler incelendi. BULGULAR: Çalışmaya 101 birey (91 kadın ve 10 erkek) dâhil edildi, yaş ortalaması 28,76 ± 7,58 (19 – 61) olarak saptandı. Katılımcıların %28,71'i ameliyat sonrası iş ve sosyal hayatının olumlu yönde değiştiğini belirtirken, %4,5'i ise ameliyat sonrası iş ve sosyal hayatının olumsuz yönde değiştiğini ifade etmiştir. Ameliyat sonrası sosyal medya paylaşımlarının arttığını söyleyenlerin oranı ise % 30,69'dur. Rı̇noplastı̇ Sonuç̧ Değerlendirme Anketi'nden elde edilen toplam puanların ortalaması 15,26 ± 6,12 (1 – 24) olarak saptandı. Katılımcıların memnuniyet düzeyinin burun ucu ve burun sırtı görünümü, nefes alma durumu, seçilen cerrah arasında ilişkili olduğu saptanmıştır. SONUÇ: Rinoplasti ameliyatı genel olarak hastaların biyopsikososyal yaşamlarını olumlu etkilemektedir. Ameliyat sonrası memnuniyet düzeyi hasta beklentilerinden etkilenmektedir. Burun ucu ile ilgili en sık memnuniyetsizlik sebebi burun ucunun yetersiz rotasyonu iken; burun sırtı ile ilgili en sık memnuniyetsizlik sebebi ele gelen düzensizliktir. Nefes alma durumu olumlu etkilenen hastaların memnuniyet puanı anlamlı olarak yüksektir. Hastaların yaklaşık %40'ı nazal aks eğriliğinin devam ettiğini ifade etti. Hasta beklentilerini anlamanın ve hastanın psikososyal özelliklerini iyi tanımanın en etkili yolu hasta hekim arasındaki doğru iletişimdir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The frequency of rhinoplasty surgery has increased with increasing aesthetic anxiety in recent years. The aim of this study was to determine the postoperative biopsychosocial changes in patients undergoing rhinoplasty. The second aim of the study was to investigate the causes of surgery, how to reach the surgeon, the correct information provided by the surgeons, the communication of surgeons with the patient and the reasons for dissatisfaction of the unsatisfied patients. MATERIAL AND METHOD: The study included 101 patients aged between 18-65 years who had undergone rhinoplasty surgery at Ufuk University Ridvan Ege Hospital Plastic Surgery Outpatient Clinic. The questionnaire and the ROE-T scale were administered to the participants. Biopsychosocial changes, satisfaction levels and related factors after rhinoplasty were evaluated. RESULTS: 101 individuals (91 females and 10 males) were included in the study and the mean age was 28.76 ± 7.58 (19 - 61). While 28.71% of the participants stated that postoperative work and social life changed positively, 4.5% stated that postoperative work and social life changed negatively. The rate of those who stated that post-operative social media sharing increased was 30.69%. The average of the total scores obtained from the Rhinoplasty Result Evaluation Questionnaire was found to be 15.26 ± 6.12 (1 - 24). Satisfaction level of the participants was found to be related between nasal tip and nasal ridge appearance, breathing status and selected surgeon. CONCLUSION: Rhinoplasty surgery positively affects the biopsychosocial lives of individuals. Postoperative satisfaction level is influenced by patient expectations. While the most common reason for dissatisfaction with the nasal tip is the insufficient rotation; The most common reason for dissatisfaction with the back of the nose is the palpable irregularity. The satisfaction score of the patients whose breathing status is affected positively is significantly high. The most effective way to understand the patient's expectations and to know the psychosocial characteristics of the patient is the correct communication between the patient and the physician.