BİST sürdürülebilirlik endeksinde yer alan işletmelerin finansal risk ve performanslarının hisse senedi fiyatları üzerine etkisi
The impact of financial risk and performance of businesses included in the BİST sustainability index on the share prices
- Tez No: 764857
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KEMALETTİN ÇONKAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Finansal Risk, Finansal Performans, Panel Veri Analizi, Altman Modeli, Sustainability, Financial Risk, Financial Performance, Panel Data Analysis, Altman Model
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
“Sürdürülebilirlik”kavramı küresel anlamda hem işletmelerin hem de yatırımcıların kararlarında etkili olmaya devam etmektedir. İşletmelerin sürdürülebilirlik faaliyetlerine verdikleri önem ve bu yöndeki yatırımlar paydaşlar tarafından takip edilmekte ve desteklenmektedir. Özellikle toplumların, yatırımcıların, tüketicilerin ve hükümetlerin sosyal sorumluluk merkezli üretim ve yatırım faaliyetlerini yürüten işletmeleri takip ederek farkındalık oluşturması işletmelere rekabet avantajı sağlamaktadır. Bu nedenlerden dolayı işletmelerin sürdürülebilirlik faaliyetleri, finansal riskleri ve finansal performansları ile hisse senedi değeri arasındaki ilişkinin yönü yatırımcılar, aracı kurumlar ve akademisyenler tarafından araştırma konusu haline gelmiştir. Bu çalışma sürdürülebilirlik endeksinde yer alan işletmelerin 2011-2020 dönemlerine ait verilerini kullanarak finansal riskleri ile finansal performanslarının hisse senedi getiri oranına etkisini araştırmaktadır. Bu çalışmada sürdürülebilirlik endeksinde yer alan işletmelerin finansal riskleri ile finansal performanslarının hisse senedi getiri oranına etkisi panel veri analizi ile incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda işletmelerin finansal risklerini temsil eden Z Skoru ile hisse senedi getiri oranı arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bir başka ifade ile işletmelerin Z Skorlarının artması finansal risklerinin azaldığı ve getiri oranlarının arttığı anlamına gelmektedir. Bununla birlikte finansal performans göstergelerinden özsermaye karlılığı ile hisse senedi getiri oranı arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Ayrıca çalışma sonucunda işletmelerin Sürdürülebilirlik Endeksi'ne dahil olmadan önce ve sonra getiri oranları incelendiğinde, Sürdürülebilirlik Endeksine dahil olduktan sonra işletmelerin %63'ü nün getiri oranlarının arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of“sustainability”remains influential in the global decisions of both businesses and investors. The value businesses place on sustainability-related activities and the investments conducted in this direction are monitored and encouraged by stakeholders. Particularly, the fact that societies, investors, consumers, and governments follow businesses that engage in socially responsible production and investment activities gives those organizations a competitive edge. Consequently, the relationship between sustainability activities, financial risks, and the financial performance of businesses and stock value have become the subject of research for academics, investors, and intermediary organizations. This study investigates the effect of financial risks and financial performance of the businesses included in the sustainability index on the stock value by using the data from 2011 to 2020. The impact of financial risks and the financial performance of the businesses included in the sustainability index on stock rate of return was investigated using panel data analysis. The findings of the study revealed a positive and significant relationship between the financial risks (Z Score) of the businesses and the stock rate of return. In other words, as the financial risks (Z Score) of the businesses increased, the rate of return on the stock increased. On the other hand, a positive and statistically significant relationship was found between return on equity and stock value, which are among financial performance indicators. In addition, as a result of the study, when the rate of return on the stock of the businesses were examined before and after they were included in the Sustainability Index, it was determined that the rate of return on the stock of 63% of the businesses increased after being included in the Sustainability Index.