Mobbing algısı ve ücretin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi: Kamu bankalarında bir uygulama
Measuring the effects of mobbing perception and wage on intention to quit: An application on the public banks
- Tez No: 615743
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, işten ayrılma niyeti, ücret, Mobbing, intention to quit, wage
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, günümüzün en önemli işyeri sorunlarından biri olan mobbingin ve çalışanın tek gelir kaynağı olan ücretin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır. İlgili amaç kapsamında, Türkiye'de faaliyet gösteren 3 kamu bankasının çeşitli il ve ilçelerindeki 405 şube personeliyle bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Yapısal Eşitlik Modellemesi Yöntemi kullanılarak elde edilen bulgular; ücret ile işten ayrılma niyeti arasında istatistiksel olarak negatif yönlü ve anlamlı, mobbing algısı ve işten ayrılma niyeti arasında pozitif yönlü ve anlamlı, son olarak ücret ile mobbing algısı arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki oluştuğu sonucunu vermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to investigate the effects of mobbing perception, one of the most important workplace problems of today, and of wage which is the only source of income of the employee, on his/her intention to leave work. Within the scope of this purpose, a survey with 405 branch employees in various provinces and districts of three state-owned banks operating in Turkey was carried out. As a result of the findings obtained by using Structural Equation Modeling Method; there was a statistically negative and significant correlation between wage and intention to quit, a positive and significant correlation between mobbing perception and intention to quit, and finally, a negative and significant correlation between wage and mobbing perception.