Mehmet Akif'in Kur'an yorumu
Mehmet Akif's Kur'an commentary
  1. Tez No: 615757
  2. Yazar: ASİYE ÇELENLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADRETTİN GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet, Akif, Tefsir, Methot, Mehmet, Akif, Interpretation, Quran, Methodology
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Türk milletinin zihninde İstiklal Marşı Şairi olarak yer etmiş olan Mehmet Akif'in in müfessir kimliğini ortaya koymak üzere yapılan bu çalışma, şair kimliğinin yanı sıra, minberde vaiz, toplumun sorunlarını mercek altına alırken sosyolog ve en önemlisi bunlara Kur'anî çözümler getirirken müfessir kimliğini de ortaya koymktadır. Akif in baştan sona bir Kur'an tefsiri yoktur. Sebilü'r-Reşad dergisinde yayınlanmış tefsir makaleleriyle, Kurtuluş savaşı yıllarında çeşitli camilerde verdiği vaaz ve hutbeleri çalışmaya esas teşkil etmektedir. Her müfessirin eserini değerlendirirken olduğu gibi, Akif in tefsir çalışmaları da hem metot hem de tefsirine yön veren hâkim görüş açısından ele alınmış böylece tefsir akımları arasındaki yeri belirlenmiştir. Kalemine hükmeden kişiliğine, doğduğu ev ve muhitin, yetiştiği sosyal ve siyasi atmosferin etkisi olduğu düşüncesiyle çalışmada Akif'in hayatı ve şahsiyetiyle dönemin sosyal ve siyasi olaylarına da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract This study aims to define character of Mehmet Akif who has wrote the National Anthem of Republic of Turkey, as a poet, a preacher on minbar, raisonnuer about the problems of the society and a glossator of Quran. There is no entirely interpretation of Mehmet Akif about the Quran. This study focuses his interpretation articles about Quran which published in the Journal of Sebilü'r-Reşad and his preaches during the Inpendence War. As in critizing the work of every glossator, Akif's interpretation works has been studied in methodology and general opinion. In this way Akif's interpretation works has taken unique place in hermeneutics movements. In this study Akif's lifetime and character has been represented during the social and politics of his lifetime, with the idea that the social and political atmosphere in which he grew up together with the family and neighbourhood in which he was born had an effect.