AK Parti Dönemi Afrika politikası: Politika yapım süreci ve misyon kuruluşlar
African policy in the reign of AK Party: The process of making policy and mission organizations
  1. Tez No: 615758
  2. Yazar: KUMRAL DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN SENCER İMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Dış Politikası, Ak Parti, Afrika Açılımı, Dış Misyon Kuruluşları, Turkish Foreign Policy, Ak Party, African Initiative, Foreign Mission Organizations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Türkiye'nin 2002'de Ak Parti ile birlikte yaşamış olduğu siyasi iktidar değişimi, siyasetin etkide bulunabileceği bütün alanlarda değişimi beraberinde getirmiştir. Bu değişimin gerçekleşmiş olduğu en önemli alanlardan bir tanesi de dış politika olmuştur. Türk dış politikası bu dönemde birçok yeni siyasi değer edinerek farklı coğrafyalarda bulunan siyasi, kültürel ve ekonomik yapılar ile ilişkilerini geliştirmeye başlamış ve bölgesel açılım politikaları gerçekleştirmiştir. Bu açılım politikalarının gerçekleştirildiği ve ilişkilerin eskiye nazaran çok daha ileri bir seviye geldiği önemli bölgelerden bir tanesi de Afrika kıtasıdır. Türkiye, Afrika kıtasında en fazla temsil edilen ülkeler arasında ilk dörtte bulunmakta ve dış politika misyon araçları olan büyükelçilikler, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Maarif Vakfı ve YTB ile birlikte kıtanın tamamında farklı alanlarda çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışma Türkiye'nin Afrika politika yapım sürecini 2002 yılından itibaren değişen dış politika perspektifini esas alarak sorgulmakta ve yeni politika perspektifi çerçevesinde oluşan dış misyon kuruluşlarının Kıta'daki faaliyetlerini incelemektedir.
Özet (Çeviri)
The change of political power in 2002 with AK Party in Turkey brought with it changes in all areas where politics could have any impact. One of the most important areas in which these changes were seen was the foreign policy field. In this period, Turkish foreign policy acquired many new political values, and began to develop its relations with political, cultural and economic structures in different geographical areas, realizing regional initiatives. One of the important regions where these initiatives were performed and relations reached a much higher level than before was the African continent. Turkey ranks among the top-four countries that are most represented in the African Continent, and performs activities in different fields throughout the continent together with foreign policy mission instruments such as Embassies, TIKA, Yunus Emre Institute, Turkish Maarif Foundation and YTB. This study investigates the African Policy-making process of Turkey based on the changing foreign policy perspective since 2002, and examines the activities of foreign mission organizations that have been formed within the framework of the new policy perspective in the continent.