Motorlu araç işletenin sorumluluktan kurtulması
The exclusions of liability of motor vehicle operator
- Tez No: 615790
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ARBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kusursuz Sorumluluk, Tehlike Sorumluluğu, Trafik Kazası, Motorlu Araç, Araç İşleten, Karayolları Trafik Kanunu Sorumluluktan Kurtulma, Mücbir Sebep, Beklenmeyen Hal, Araçtaki Arıza, Zarar Görenin Ağır Kusuru, Üçüncü Kişinin Ağır Kusuru, Tazminat
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Motorlu araç işletenin ve bağlı bulunduğu teşebbüs sahibinin sorumluluktan kurtulması, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu m.86/I'de düzenlenmiştir. Adı geçen hükme göre, işletenin, tehlike sorumluluğunu bertaraf edebilmesi için en başta kazanın meydana gelmesinde kendisine ya da eylemlerinden sorumlu bulunduğu kişilere karşı yöneltilebilecek bir kusurun bulunmadığını ve araçtaki bozukluğun kazanın oluşumunda rol oynamadığını ön koşul olarak ispatlamalıdır. Bu çalışmada, motorlu araç işletenin Karayolları Trafik Kanunu'na göre sorumluluğu ile sorumluluktan kurtulmasının şartları ile birlikte, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda düzenlenen sorumluluğun azaltılması başlığı altında, hatır için bir kimseyi taşıma veya aracı kullandırma ve zarar görenin hafif kusuru halleri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The exclusions of liability of the motor vehicle operator and the undertaking to which it is affiliated is regulated in the Highway Traffic Law No. 2918 m.86 / I. According to the said provision, in order to eliminate the responsibility of the danger, the operator must prove that there is no defect that can be directed against him or the persons responsible for his actions in the occurrence of the accident and that the defect in the vehicle does not play a role in the formation of the accident. In this study, under the title of reducing the liability regulated in the Highway Traffic Law no. 2918, the conditions of the motor vehicle operator to discharge his responsibility and responsibility according to the Highways Traffic Law will be examined. Key Words : Strict Liability, Danger Liability, Traffic Accident, Motor Vehicle, Vehicle Operator, Highways Traffic Law, Exclusion of Liability, Force Majeure, Unexpected Stuaton, Vehicle Failure, Heavy Defect of Damage, Heavy Defect of Third Person, Compensation