Türkiye ve ABD iş etiği yazınlarının ele aldıkları konular açısından karşılaştırılması: Bir içerik analizi (1992-2018)
A comparison of the subjects covered in the Turkey and USA business ethics literature: A content analsis (1992-2018)
- Tez No: 615849
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİA ARZU KALEMCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Türkiye örgüt/yönetim yazını oluşum yıllarından itibaren Amerika Birleşik Devletleri (ABD) uygulamalarının etkisi altında kalmıştır. İş etiği yönetim alanı, Türkiye'de 1990'lı yıllar itibariyle disiplin niteliği kazanmış, ABD tek öğrenme kaynağı olmuş ve günümüzde güncel ve gelişmekte olan bir yaklaşım olma özelliğini sürdürmüştür. Bu çalışma, Türkiye ve ABD ''iş etiği'' yazınlarını 1992-2018 yılları arasında yayımlanmış makale sayısı, dergi adları ve ele aldıkları konuları nitel bir araştırma yöntemi olan içerik analizi ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, ''iş etiği'' yazınının Türkiye'de Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) oranla geride kalındığı görülmektedir. 1992-2018 dönemi yayım yılları ve dergi adları bulgularında, iki ülke bağlamında ortak bir veri elde edilememesine karşın, incelenen konu bağlamında her iki yazında da ''etik',''muhasebe'', ''hukuk'' ve ''eğitim'' konularına rastlanılmıştır. Bununla birlikte tespit edilen tüm konu bulguları detaylı incelendiğinde, Türkiye yazınında ''kamu'', ''devlet'' ve ''yolsuzluk'' gibi ABD yazınında yer almayan özgün ve Türkiye bağlamına ilişkin olarak nitelendirilecek konuların çoğunlukta olduğu tüm bu veriler ışığında görülmektedir.
Özet (Çeviri)
It seems that Turkey has been under the influence of the applications in the USA since the formation of organization/management literature. The field of business ethics management is an approach first appeared as a discipline in Turkey in 1990s and the USA has become the only resorce to learn, and it is stil an actual and developing approach. In this study the number of the articles that were published between 1992 and 2018 on Turkish and American business ethics management, the names of the magazines and subjects they dealt with were compared with qualitative content analysis. According to the findings, the practice in Turkey has fallen behind the USA. Although a common data wasn't acquired in the publication years and the names of the magazines between 1992 and 2018 in terms of these two countries; they deal with the subjects such as ''ethics'', ''accountancy'', ''law'' and ''education''n both literature. However, the detailed findings in Turkish literature showed that the terms such as ''public institute'', ''the state'', ''corruption'' are not foung in the USA literature.
Benzer Tezler
- Türkiye ve ABD insan kaynakları yönetimi yazınlarının ele aldıkları konular açısından karşılaştırılması: Bir içerik analizi (2004 - 2015)
Comparison of the subjects covered by the human resources management literatures of Turkey and the United States: A Content analysis (2004 - 2015)
MERAL TUNCAY
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
İşletmeÇankaya Üniversitesiİnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. R. ARZU KALEMCİ
- Özelleştirme -Boyutları, seçilmiş ülkelerde deneyimler ve Türkiye uygulamaları
Başlık çevirisi yok
GÜLSEVİL YILDIZ
- Türkiye maden ihracatı ekonomisi ve pazar yapısı: MINT ülkeleri ile karşılaştırılması
Turkish mineral export economy and market structure: Comparison with MINT countries
MİKAİL BAŞYİĞİT
Doktora
Türkçe
2021
Ekonomiİstanbul Teknik ÜniversitesiMaden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HANİFİ ÇOPUR
- Demir çelik sektörü ve demir çelik sektöründe sermaye maliyeti
Iron and steel sector and cost of capital in iron and steel sector
ALİ DİKMEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2002
İşletmeMarmara ÜniversitesiSermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. MAHMUT HAYATİ ERİŞ
- Türkiye'de ihracat yapan KOBİ'lerin ortaklık ve sermaye yapılarının ihracat performansına etkisi
The effect of ownership and capital structure on export performance of Turkish exporting SME's
İLYAS ÇELİK