Neuroscience, gender and morality: A neuro-feminist defense
Nörobilim, cinsiyet ve etik: Nöro-feminist bir savunma
  1. Tez No: 615850
  2. Yazar: GİZEM ÇAMLICA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SANDRINE BERGES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: cinsiyet normları, nöro-feminizm, zihin felsefesi, gender norms, neuro-feminism, philosophy of mind
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Nörobilimsel araştırmalar, kadın ve erkek beyni arasında gri ve beyaz madde, corpus callosum boyutu, hormon seviyeleri ve iki lob arasındaki nöral bağlantıların karmaşıklığı açısından farklılıklar olduğunu göstermektedir. Bu durum tek başına bir sorun teşkil etmese de, veriler kadın ve erkekler arasındaki davranışsal farklılıkları cinsiyetçi bir şekilde açıklamak için kullanıldığından feminist zihin felsefesi için bir sorun oluşturmaktadır. Nöro-cinsiyetçi görüşe göre beyin değişmez bir şekilde kodlanmıştır. Aynı zamanda birçok psikolog ve felsefeciye göre erkeklerin yüksek oranda maruz kaldığı testosteron davranışlarda önemli değişikliklere neden olmaktadır. Bu nedenle, birçok cinsiyet normlarının bilimsel verilere dayandırılarak gerekçelendirildiğine inanılmaktadır. Tezimde, kadın ve erkek beyni arasında nörolojik ve hormonal farklılıklar olabileceğini, ancak bu farklılıkların iki cinsiyet arasındaki psikolojik ve davranışsal farklılıkların nedeni olmadığını savunacağım. Eğer davranışsal farklılıklar varsa, bunların çoğunlukla psikolojik manipülasyon ve kişinin içinde yetiştiği çevreden kaynaklandığını öne süreceğim. Nörobilimsel araştırma ve verilerin dikkatli bir meta-analizini yaparak nöro-cinsiyetçi teorilere karşı çıkacağım. Daha sonra argümanımı güçlendirmek için zihin felsefesinden bazı teorilere başvuracağım. Son olarak, feminist etikten bir görüşü benimseyerek problemin ahlaki boyutunu inceleyeceğim.
Özet (Çeviri)
Neuroscientific research shows that female brains and male brains have differences in terms of grey and white matter, corpus callosum size, hormone levels and the complexity of neural connections between the two hemispheres. Although the case does not present a problem on its own, the subject becomes problematic for the feminist philosophy of mind as the neural data is used in a sexist way to justify certain behavioural differences between women and men. Neuro-sexist view assumes that brain is hard-wired, therefore it is not capable of change. It is also claimed by many psychologists and philosophers that high amounts of testosterone cause significant changes in behaviour. Therefore, many gender normative arguments are believed to be justified as they depend on scientific information. In my thesis, I argue against this view suggesting that there might be some neurological and hormonal differences between a female's brain and a male's brain, but these differences are not the reason why there are psychological and behavioural differences between the two sexes. I claim that if there are any behavioural differences, they are mostly caused by psychological manipulation and social environment in which the individuals are brought up. I will challenge the neuro-sexist theories by making a close meta-analysis of the researches and the data, and then I will support the argument by bringing up some theories from the philosophy of mind. Lastly, I will investigate the moral side of this problem adopting a view from feminist ethics.