Üniversite öğrencilerinin yaşam doyumu ve egzersiz algılarının egzersiz davranışlarına göre incelenmesi
Investigation of life satisfaction and exercise perceptions of university students according to exercise behavior
  1. Tez No: 615973
  2. Yazar: NİHAL ATA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER ÖZMUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Doyumu, Egzersiz Algısı, Egzersiz Davranış Değişim Basamağı, Üniversite Öğrencisi, Life Satisfaction, Exercise Perception, Exercise Behavior Change Step, University Student
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bireylerin çocukluktan ergenliğe, ergenlikten yaşlılığa kadar düzenli spor ve egzersiz yapması, beden sağlığını koruması açısından büyük önem taşımaktadır. Egzersiz yapmak kadar, bireylerin egzersize ilişkin algıları da yaşam doyumlarını etkilemektedir. Bu çalışma üniversite öğrencilerinin yaşam doyumu ve egzersiz algılarının egzersiz davranış değişim basamaklarına göre incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada betimsel araştırma yöntemlerinden birisi olan genel tarama modeli kullanılmıştır. Bu çalışmanın evrenini Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi öğrencileri oluştururken, örneklem grubunu ise merkez kampüste bulunan fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında öğrenim gören ve olasılıklı tabakalama yöntemi ve basit tesadüfi teknik kullanılarak belirlenen 726 kadın, 588 erkek toplam 1314 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada katılımcılara sırasıyla; Egzersiz Engel/Yarar Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği, Egzersiz Davranış Değişim Anketi uygulanmıştır. Ayrıca katılımcılara araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu uygulanarak, yaş, cinsiyet, sigara kullanma durumu, ailede spor yapma durumu ve aylık harcama ile ilgili bilgiler elde edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 18 paket programı kullanılmış, Non-parametrik verilerin analizinde Mann Whitney-U, çoklu karşılaştırmalar için ise Kruskal Wallis testleri uygulanmıştır. Çalışmanın Cronbach-Alpha iç tutarlılık katsayısı 0,89 olarak bulunmuştur. Bulgularımıza göre; egzersiz algısının toplam puanları ile egzersiz davranış değişim basamakları arasında anlamlı bir farkın olduğu görülmektedir. Egzersiz algısı toplam puanlar üzerinden bakıldığında“Eğilim, Hazırlık, Hareket, Devamlılık”ile“Eğilim öncesi”faktörleri arasında“Eğilim, Hazırlık, Hareket, Devamlılık”lehine olmaktadır. Bunun yanında yaşam doyumu ile egzersiz davranış değişim basamağı arasında da anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Doing regular sport and exercise from chilhood to adoloscence and from adolescence to age is great importance in terms of protecting body health. Individuals` perception about exercise as well as doing it affect their life satisfaction. This study was conducted to examine the perceptions of university student about life satisfaction and exercise according to exercise behavior change step. In this study, one of the descriptive research methods, general screening model, was used.General survey model which is one of the descriptive research methods was used in this research. The scope of this study consists of the students of Namik Kemal University. Sample group consists of 726 females, 588 males 1314 students who are studying in the faculties and vocational schools in the central campus and have been determined using layering method and simple random technique. In the study; Exercise Barrier / Benefit Scale, Life Satisfaction Scale, Exercise Behavior Change Questionnaire were applied to the participants. In addition, personal information form developed by the researcher was applied to the participants to obtain information about age, gender, smoking status, sport back ground of the family and monthly expenditure. SPSS 18 package program was used for data analysis, Mann-Whitney-U test was used for non-parametric data and Kruskal Wallis tests were used for multiple comparisons. The Cronbach-Alpha internal consistency coefficient of the study was found to be 0,89. According to our findings; There is significant difference between the total scores of exercise perception and exercise behavior change. When the total perception of exercise scores are evaluated,“Trend, Preparation, Movement, Continuity”and“Pre-trend”factors are in favor of“Trend, Preparation, Movement, Continuity”. There was also a significant difference between life satisfaction and exercise behavior change.