Egzersiz yapan ve yapmayan üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite ile yaşam doyum düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between physical activities of university students who do and do not do exercise and their levels of satisfaction with life
- Tez No: 585284
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Spor, Health Education, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Yaşam Doyumu, Spor, Physical Activity, Satisfaction with Life, Sports
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı egzersiz yapan ve yapmayan üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite ile yaşam doyumları arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Araştırma betimsel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinin; Spor Bilimleri Fakültesi ve Sakarya Üniversitesinin; Fen-Edebiyat, Mühendislik, İşletme ve İlahiyat fakültelerinde öğrenim gören üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklemini ise bu evren içerisinde kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 400 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri, Öztürk'ün (2005) Türkçe'ye uyarlamış olduğu“Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Form(IPAQ)”; Diener ve diğerleri (1985) tarafından geliştirilen Köker (1991) tarafından Türkçeye uyarlanan“Yaşam Doyumu Ölçeği”ve araştırmacı tarafından oluşturlan“Kişisel Bilgi Formu”ile toplanmıştır. Çalışmada elde edilen veriler betimsel istatistik, t-testi, tek yönlü varyans analizi ve korelasyon analizleri kullanılarak çözümlenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre üniversite öğrencilerinin yaşam doyumları; spor yapma sıklıkları ve öğrenim görülen fakülteye göre farklılık gösterirken; cinsiyet, yaş grupları, sınıf düzeyi ve gelir durumlarına göre farklılık göstermemiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeyleri; cinsiyete, sınıf düzeyine, spor yapma sıklıklarına ve öğrenim gördükleri fakültelere göre farklılık gösterirken; yaş ve aile gelir durumuna göre farklılık göstermemiştir. Son olarak; üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeyleri ile yaşam doyumları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to define the relationship between physical activities of university students who do and do not do exercise and their satisfaction with life. The study was conducted in a descriptive survey model. Population of the study was comprised of university students who studied at Sports Sciences Faculty at Sakarya Applied Sciences University and Science-Literature, Engineering, Management and Theology faculties at Sakarya University. Sample of the study were 400 university students who were selected from the population via convenience sampling method. The data collection tools were“International Physical Activity Questionnaire-Short Form”(IPAQ) which was adapted into Turkish by Öztürk (2005);“Satisfaction with Life Scale”which was developed by Diener et al. (1985) and adapted into Turkish by Köker (1991) and“Personal Information Form”which was developed by the researcher. The data gathered in the study were analyzed via descriptive statistics, t-test, one-way analysis of variance and pearson correlation analysis. The findings regarding satisfaction with life, the results displayed differences in the students' life satisfaction according to their frequency of doing sports and faculty they studied at; while they did not display any differences according to their gender, age group, grade and income status. On the other hand, findings regarding physical activity showed differences in the students' physical activity levels according to their gender, grade, frequency of doing sports and the faculty they studied at; while they did not show any differences according to their age and family income status. Finally, the study found a significant relationship between the university students' physical activity levels and their satisfaction with life.