Kardiyopulmoner bypass yapılan hastalarda nörolojik sekellerin, klinik ve laboratuvar parametreleri ile ilişkisinin incelenmesi
Analisis of the relationship between neurological sequelae, clinical and laboratory parameters in patients undergoing cardio pulmonary bypass
  1. Tez No: 615975
  2. Yazar: LAÇIN CÜMŞÜDOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP TEBER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Konjenital kalp hastalığı, kardiyopulmoner bypass, Nörogelişimsel etkilenme, Congenital heart disease, cardiopulmonary bypass, Neurodevelopmental involvement
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kardio Pulmoner Bypass yapılan hastalarda nörolojik sekellerin, klinik ve laboratuvar parametreleri ile ilişkisinin incelenmesi Amaç: Kardio Pulmoner Bypass yapılan hastalarda nörolojik sekellerin, klinik ve laboratuvar parametreleri ile ilişkisinin prospektif olarak incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: 2017 - 2018 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünde konjenital kalp hastalıkları nedeni ile KPB kullanılarak opere edilen 1-42 ay arasında 26 hastada nörolojik sekellerin, klinik ve laboratuvar parametreleri ile ilişkisinin prospektif olarak incelenmesi yapıldı. Hastalarımızın nörolojik ve gelişimsel değerlendirilmesi, cerrahi girişimden 1-3 gün öncesinde Gelişimsel Pediatri Bilim Dalı tarafından aile merkezli yöntemler ve standart araçlar (Gelişimi İzleme ve Destekleme Rehberi, Bayley Bebekler ve Çocuklar İçin Gelişim Ölçeği) kullanılarak ve tarafımızca nörolojik muayene ve Pediatrik Serebral Fonksiyon Skalası uygulanarak yapıldı. Postoperatif dönemde ilk 48 saatte arteriyel kan gazı değerleri, inotropik destek gereksinimi, FOUR skoru, GKS, klinik nöbet varlığı tarafımızca değerlendirildi. Hastaların aynı zamanda ekstübasyon süresi, postoperatif yoğun bakım ve hastanede kalış süreleri de değerlendirildi. Hastalara, cerrahi girişimden 6 ay sonra tekrar nörogelişimsel etkilenme acısından Gelişimsel Pediatri Bilim Dalı tarafından gelişimsel değerlendirme yapıldı ve tarafımızca nörolojik muayene ve Pediatrik Serebral Fonksiyon Skalası uygulandı. Bulgular: Konjenital kalp hastalığı olan çocuklarda kardiyopulmoner bypass'ın nörogelişimsel etkilenme üzerine etkisi olduğu görülse de istatistksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sendromik tanıya sahip olan hastaların nörolojik etkilenmesi anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Ancak siyanotik kalp hastalığı olan dokuz hastanın üçünde (%33,3) ve asiyanotik kalp hastalığı olan 15 hastanın dördünde (%26,7) nörogelişimsel etkilenme olsa da gözlenen bu farklılık anlamlı saptanmadı. Operasyon sonrası 6. ayda nörolojik etkilenme ile solunum cihazında ve yoğun bakımda kalma süresi aynı zamanda, 48.saatte bakılan FOUR ve Glaskow koma skoru arasında anlamlı düzeyde korelasyon olduğu gözlendi. Hastaların 12 ay ve daha küçük yaşta olanların yoğun bakımda kalma süreleri, 12 aydan daha büyük olan hastaların yoğun bakımda kalma süresinden daha uzun görülmüştür ve anlamlı bulunmuştur. Operasyon sonrası 6. ayda nörolojik etkilenmesi ile bypass – pompa ve kros klemp süresi arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 6.ayda bakılan Serebral fonksiyon skalasına ve GİDR bulguları karşılaştrıldı ancak nörolojik etkilenme acısından anlamlı bir ilişki gözlenmedi. Sonuç: Ameliyat öncesi çocuğun nörogelişimsel açıdan değerlendirilmesi, yoğun bakımdakı akut dönemdeki klinik parametrelerin sıkı monitorizasyonu ve kayıt edilmesi prognozu öngörmede ve aileye çocuklarının karşılaşabilecekleri sorunlar veya olumsuz süreçler veya kaygılarını giderecek olumlu süreçler açısından bilgi vermede önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Analisis of the relationship between neurological sequelae, clinical and laboratory parameters in patients undergoing Cardio Pulmonary Bypass Objective: İn this study we aimed relationship between neurological sequelae, clinical and laboratory parameters in patients undergoing Cardio Pulmonary Bypass. Material and Method: The relathionship between clinical-laboratory parameters and neurological sequelae in 26 patients who underwent CPB surgery age of 1-42 month old for congenital heart disease in Ankara University Medical Faculty Cardiovascular Surgery Department between 2017 - 2018 were evaluated prospectively. We evaluated neurological and developmental assessment 1 to 3 day before operation in Developmental Pediatrics Department by using family centered techniques, Guide for Monitoring Child Development (GMCD), Bayley Scales of Infant Development version III (BSID-III), and Pediatric Neurology Department provide the neurological assessment and Pediatric Cerebral Function Scale. We evaluated arterial blood gas values, need for inotropic support, FOUR score, GCS and clinical seizures in the first 48 hours postoperatively. Extubation time, postoperative intensive care and hospital stay were also evaluated. Patients also evaluated with GMCD and BSID-III neurological examination and Pediatric Cerebral Fonction Scale after six month postoperatively. Results: Although cardiopulmonary bypass has an effect on neurodevelopmental influence in children with congenital heart disease, no statistically significant difference was found. Affected neurological development in syndromic children was significantly higher than other. However, although there were neurodevelopmental effects in three of nine patients with cyanotic heart disease (33.3%) and four of fifteen patients with noncyanotic heart disease (26.7%), this difference was not significant. There was a significant correlation between the neurological effects at the postoperative 6th month and FOUR and Glascow coma scores at 48 hours. The duration of ICU stay in patients aged 12 months and younger was longer than that of patients older than 12 months and was found to be significant. There was no significant difference between the postoperative 6th month neurological effects and bypass - pump and cross - clamp time. Cerebral function scale and GMCD findings were compared, but no significant correlation was observed in patients of neurological involvement. Conclusion: Closely monitoring and recorded clinical parameters in PİCU and preoperatively neurodevelopment assessment in children are cause positively outcomes and resolve parent concern about her children.