Gençlik merkezlerinde sportif faaliyetlere katılan 14-22 yaş arası öğrencilerin sosyalleşme ve spora katılım güdüleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between socialization and motivations of sports participations of students aged 14-22 attending educational activities at youth centres
- Tez No: 615985
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN PEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Gençlik Merkezi, Sosyalleşme, Spora Katılım Güdüsü, Youth Centre, Socialization, Sport Participation Motivation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada Kayseri Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezlerinde Eğitim faaliyetlerine katılan lise düzeyinde öğrenim gören ve lise mezunu üniversite hazırlık grubu öğrencilerin spora katılım güdüleri ve sosyalleşme düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Kayseri Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezlerinde Eğitim faaliyetlerine katılan 2000 gönüllü oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak,“Kişisel Bilgi Formu”,“Spor ve Sosyalleşme Ölçeği”ve“Spora Katılım Güdüleri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. İki bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında t-testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Tek yönlü (One way) Anova testi kullanılmıştır. Anova testi sonrasında farklılıkları belirlemek üzere tamamlayıcı post-hoc analizi olarak LSD testi kullanılmıştır. Araştırmanın sürekli değişkenleri arasında pearson korelasyon ve regresyon analizi uygulanmıştır.Kayseri Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezlerinde Eğitim faaliyetlerine katılan lise düzeyinde öğrenim gören ve lise mezunu üniversite hazırlık grubu katılımcıların sosyalleşme düzeylerinin orta seviyede olduğu, spor ve sosyalleşme becerilerinin spor yaşından etkilendiği ancak cinsiyet, yaş, öğrenim durumu anne ve baba eğitiminden ve gelir düzeyinden etkilenmediği spora katılım motivasyonunun ancak cinsiyet, yaş, spor yaşı, öğrenim durumu, anne ve baba eğitiminden ve gelir düzeyinden etkilendiği, sosyalleşme ve spora katılım motivasyonu arasında pozitif düzeyde düşük bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu durumun yaşanılan yerin sosyokültürel düzeyinden etkilendiği gibi, katılımcıların ebeveynlerinin eğitim ve maddi düzeyleri arttıkça, sosyalleşme ve spora katılım motivasyonlarını arttırdığından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the relationship between the motivation and socialization levels of high school graduates and high- schoolers who participated in educational activities in Kayseri Metropolitan Municipality Youth Centers. The participants of the study were 2000 volunteers that joined to the training activities in Kayseri Metropolitan Municipality Youth Centers. As data collection tools, Personal Information Form“,”Sports and Socialization Scale“and Motivation to Participate in Sports Participation Scale”were used. The data obtained in the study were analyzed in computer. Number, percentage, mean and standard deviation were used as descriptive statistics in the evaluation of the data. To compare the quantitative continuous data between two independent samples the t-test was used and to compare the quantitative continuous data between more than two independent samples the One-way Anova test was used. To determine the differences, LSD test was used as a complementary post-hoc analysis after the Anova. Pearson correlation analysis and regression analysis were implemented to the continuous variables of the study. Consequently, it was found that the level of socialization of the participants of high school students, who joined to the training activities of Kayseri Metropolitan Municipality Youth Centers and high school graduates, was moderate and the sports and socialization skills were affected by sports age, but not were affected by gender, age, educational background, educational background of the parents and level of income. It was found that motivation to participate in sports was affected only by gender, age, sports age, education level, mother and father educational background and level of income, and a positive correlation was found between socialization and motivation to participate in sports. As a result, this situation is thought to be affected by the socio-cultural level of the place where they live and as the parents' educational levels and financial levels of the participants increased, they increased motivation for socialization and participation in sports.