Perakende mağazalarında mağaza dizaynı
Store design in retail stores
- Tez No: 616025
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER BAYBARS TEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mağaza dizaynı, Mağaza Atmosferi, Mağaza İmajı, Store Design, Store Atmosphere, Store Image
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Rekabetin çok şiddetli olduğu perakendecilik sektöründe, başarılı olmanın tek yolu müşterilerin beklenti ve isteklerini karşılamak ve bir farklılık oluşturmaktır. Ürün ve fiyat konusunda çok fazla farklılık yaratma sansı olmayan perakendeci mağaza sahipleri, farklı ve özgün bir mağaza atmosferi oluşturarak müşterilerin dikkatini çekmeye çalışmaktadırlar. Bu tezde mağaza atmosferi kavramı açıklanırken öncelikle perakendecilik tanımlanmıştır. Daha sonra mağaza atmosferi kavramı, etkileri ve mağaza atmosferini oluşturan faktörler ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Tezin uygulama bölümünde ise; mağaza atmosferini oluşturan faktörlerin, müşterilerin satın alma kararı üzerindeki etkisi İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde faaliyet gösteren Galip Kundura'da alışveriş yapmakta olan 300 kişi üzerinden araştırılmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgular, mağaza atmosferini oluşturan faktörlerin müşterilerin satın alma kararı üzerinde önemli bir rolü olduğunu doğrulamıştır. Mağaza atmosferini oluşturan faktörler de önem sırasıyla insan faktörü, mağaza içi tasarım faktörleri, mağaza dışı tasarım faktörleri olarak sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the retail sector where competition is very severe, the only way to be successful is to supply with the needs and expectations of the customers and to create awareness. The retail shop owners who do not have a chance to create an important difference in terms of products and prices try to attract the attention of their customers by creating a different and unique shop atmosphere. While the concept of shop atmosphere is being explained in this thesis hereby, firstly, the retail business is defined. Later, the concept of shop atmosphere, its effects and the factors constituting it is examined in detail. As for the application part of the thesis; the effects of the factors that consitute the shop atmosphere on the customers' purchase decisions were studied on the 300 customers who have been shopping in Galip Kundura that operates in Kemalpaşa Town of İzmir Province. The acquired findings confirmed that the factors constituting the shop atmosphere has an important role on the costumers' purchase decisions. Finally the factors that constitute the shop atmosphere was ranked as the human factor, the interior design factors and the exterior design factors, in accordance with the order of their priorities.