Mimari Tasarım ve Renovasyonun Perakende Mağaza Müşterileri Üzerindeki Etkisi
Mimari Tasarım ve Renovasyonun Perakende Mağaza Müşterileri Üzerindeki Etkisi
  1. Tez No: 1001699
  2. Yazar: FATİH SERİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN SEÇER KARİPTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Renovasyon, Yenileme, Deneyim, Perakende, Tasarım, Renovation, Refurbishment, Experience, Retail, Design
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Günümüzün rekabetçi perakende dünyasında, müşteri odaklılık ve yenilikçi yaklaşımlar benimseyen mağazalar dikkat çekmektedir. Mağaza tasarımı, atmosferi ve yenileme çalışmaları, müşteri davranışlarını etkileyen temel unsurlar arasında yer almaktadır. Mimari tasarımda tercih edilen malzemeler, renkler, ışıklandırma, havalandırma, müzik, koku ve ürün yerleşimi gibi faktörler, müşteri deneyimini doğrudan etkileyerek satın alma kararlarını şekillendirebilmektedir. Bu çalışma, mimari tasarım ve renovasyonun perakende mağaza müşterileri üzerindeki etkisini incelemektedir. Türkiye genelinde 84 mağazası bulunan Gözalan ailesine ait Columbia markasının İstanbul ve Ankara'daki bazı mağazalarında yapılan renovasyon öncesi ve sonrası atmosfer değişimlerinin müşteri davranışlarına etkisi analiz edilmiş; bu kapsamda satış ve CRM verileri kullanılmıştır. Ayrıca, renovasyonun satış performansı üzerindeki etkisi, renovasyon öncesi ve sonrası satış verilerinin karşılaştırılmasıyla değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları, yenilenen Columbia mağazalarında satış oranlarının renovasyon öncesine kıyasla olumlu bir artış gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu bulgu, mağaza tasarımı ve renovasyon çalışmalarının müşteri deneyimini iyileştirerek ve satışları artırarak perakende sektöründe önemli bir rekabet avantajı sağladığını göstermektedir
Özet (Çeviri)
In today's competitive retail environment, stores that adopt customer-oriented and innovative approaches stand out. Store design, atmosphere, and renovation efforts are among the key elements that influence customer behavior. Factors such as materials, colors, lighting, ventilation, music, scent, and product placement—chosen within the scope of architectural design—directly affect the customer experience and can shape purchasing decisions. This study examines the impact of architectural design and renovation on retail store customers. Renovation-related atmospheric changes before and after the renovation were analyzed in selected Columbia stores located in Istanbul and Ankara, belonging to the Gözalan Group, which has 84 stores across Türkiye. For this purpose, sales and CRM data were used. In addition, the effect of renovation on sales performance was evaluated by comparing pre- and post-renovation sales figures. The research findings reveal that the renovated Columbia stores showed a positive increase in sales rates compared to the period before renovation. This result indicates that store design and renovation efforts provide a significant competitive advantage in the retail sector by improving the customer experience and increasing sales.