Terör ve ekonomik kriz olgularının yumuşak güç unsuru olarak turizme etkileri: 11 Eylül saldırıları ve 2008 krizi üzerinden bir inceleme
Effects of terrorism and economical crisis as a matter of soft power on tourism: An analysis over the 11th September attact and 2008 crisis
  1. Tez No: 616098
  2. Yazar: ÇİĞDEM MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER AKBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, 11 Eylül 2001 Saldırıları, 2008 Küresel Ekonomik Krizi, Turizm, Terror, the September 11, 2001 attacks, 2008 Global Economical Crisis, Tourism
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Turizm, esnek, heterojen ve hizmet yoğun özelliklere sahip hassas bir endüstridir ve dünyadaki her olaydan olumlu veya olumsuz etkilenmektedir. Buna istinaden, bu duruma verilebilecek en önemli örnekler arasında, 11 Eylül 2001 Saldırıları ve 2008 Küresel Ekonomik Krizi yer almaktadır. Çalışmanın amacı, kırılgan bir endüstri olan turizmle, ekonomik krizler ve terör saldırıları arasındaki ilişkinin 11 Eylül 2001 terör saldırıları ve 2008 Ekonomik Krizi örnekleri üzerinden incelenmesidir. Çalışmada, hassas bir niteliğe sahip olan turizmin hem terör saldırılarından hem de ekonomik krizlerden etkilendiği savunulmakta olup etki düzeyleri ve şekilleri saptanmaktadır. Çalışmanın amacına ulaşmak için, uluslararası ölçekte en önemli olaylar olarak bilinen 11 Eylül 2001 saldırıları ve 2008 Ekonomik Krizi'nin turizme olan etkileri ve yansımaları üzerine odaklanılmıştır. Bu bağlamda, elde edilen veriler irdelenerek, terör saldırılarının ve ekonomik krizlerin turizm ile ilişki düzeyi ve etki derecesi ortaya konmuştur. Nitel araştırma modeli kullanılan bu çalışmada içerik analizi yöntemlerinden sıklık analizi kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini, 11 Eylül 2001 terör saldırıları ve 2008 Ekonomik Krizi konularına hakim ve cevap verebilirliği olan akademisyenler ile bu olgular hakkında görüş ve bilgiye sahip, turizm işletmelerinde şuan yönetici konumunda bulunanlar oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklem büyüklüğü, maksimum çeşitlilik örnekleme stratejisi kullanılarak ve 30 katılımcı ile görüşülerek oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Tourism having characteristics of flexibility, heterogeneity and service intensity is a fragile industry. For this reason it is affected by any positive or negative incident happening all over the world. Based on this, the September 11, 2001 Attacks and 2008 Global Economical Crisis are among the most important examples which can be given for this situation. Purpose of this study is to analyze the relationship of this fragile tourism industry with economical crisis and terror attacks thorough the examples of the September 11, 2001 Attacks and 2008 Global Economical Crisis. In the study, it is argued that tourism industry owning very sensitive characteristic is affected by both terror and economical crisis and the levels and types of these effects have been determined. To reach the goal of this study, the effects and rebounds of the September 11, 2001 Attacks and 2008 Global Economical Crisis known the most important events on international scale on tourism industry have been focused. In this context the relation level and impact degree of terror attacks and economical crisis on tourism industry have been revealed by examining the gathered data. In this study where qualitative research method used, frequency analysis method among content analysis methods have been applied. Target population of the study is composed of academicians who have the command and responsiveness of the September 11, 2001 terrorist attacks and the 2008 Economic Crisis, and those who have opinions and information about these phenomena and are currently managing tourism businesses. The sample magnitude of this study has been formed by using maximum sample survey strategy and interviewing 30 participants.