Otantik liderliğin örgütsel özdeşleşme üzerine etkisi: öğretmenlere yönelik analitik bir inceleme
The effects of authentic leadership on organizational identification: an analytical study on teachers
  1. Tez No: 616111
  2. Yazar: ZÜLEYHA ŞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURCAN HAKAN ÇIRAKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otantik liderlik, örgütsel özdeşleşme, eğitim örgütleri, Authentic Leadership, Organizational Identification, Educational Institutions
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bilginin ve bilgiye sahip insanın önemli olduğu çağımızda eğitim kurumlarının girdi-işlem-çıktı döngüsünün her aşamasında insan öğesi söz konusudur. Bu bağlamda eğitim kurumlarında en önemli unsurun insan olması, amaçlara ulaşmada öğretmelerin kurumlarıyla özdeşleşmelerinin ne derece önemli olduğunu göstermektedir. Okul kurumunun verimliliğini arttırma noktasında kilit role sahip okul yöneticilerinin, bu yöndeki rollerinin gereklerini yerine getirmede onlara bir bakış açısı sunan otantik liderlik davranışlarının öğretmenlerin özdeşleşmeleri üzerine etkisinin tespit edilmesi özgün bir çalışma olarak litaratüre katkı sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı, otantik liderliğin örgütsel özdeşleşme üzerindeki etkisini incelemektir. İzmir ili Bornova ve Bayraklı ilçesi ilköğretim okullarındaki 426 öğretmenden elde edilen verilerin analizinde stepwise regresyon analizi kullanıldı. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, otantik liderliğin tüm boyutlarıyla özdeşleşme arasında düşük ancak istatistiksel olarak pozitif anlamlı bir ilişki mevcuttur. Öğretmenlerin algılamalarına bağlı olarak okul yöneticilerini otantik liderlik boyutlarından sadece öz farkındalıklarının kurumlarıyla özdeşleşmeleri üzerine pozitif etkiye sahip olduğu görülmektedir. Buradan hareketle otantik liderliğin özfarkındalık boyutunun özdeşleşmenin en önemli tahmincisi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Humans have an impact on each stage of the input-process-output cycle in current age of information in which well-informed humans are crucial. In this regard, the fact that the most significant element in educational institutions is human shows how important the identification of teachers with their institution is in achieving the goals. School leaders play a key role in enhancing the efficiency in schools. A study to reveal the impact of authentic leadership behaviors, which provide an insight to school leaders in enhancing the efficiency, on the identification of teachers will be an original work and make a contribution to the literature. The aim of this study is to analyze the impact of authentic leadership on organizational identification. Stepwise regression analysis was used in evaluating the data collected from 426 teachers in Bornova and Bayraklı districts of İzmir. In line with the findings of research, it was revealed that between the dimensions of authentic leadership and identification exists a low yet statistically positive relation. It was shown that based on perception of the teachers, only self-awareness of XII school leaders among the dimensions of authentic leadership has a positive impaction organizational identification. it can be argued that self-awareness dimension of authentic leadership is the most important estimator in identification.