Biliyer pankreatit hastalarının prognozunda beslenme ve sarkopenin etkisi
The effect of nutrition and sarcopenia on the biliary pancreatitis prognosis
- Tez No: 616172
- Danışmanlar: UZMAN GAMZE ÇITLAK, UZMAN SERCAN YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pankreatit, Sarkopeni, Obezite, Ranson, BISAP, BT şiddet indeksi, Pancreatitis, Sarcopenia, Obesity, Ranson, BISAP, CT severity index
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Çalışmamızda akut biliyer pankreatit hastalarında progonozun hesaplanmasında kullanılan mevcut skorlama sistemlerinin karşılaştırılması ve beslenme ile sarkopeninin prognozdaki öneminin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haseki Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde Mart 2019-Ekim 2019 tarihleri arasında yatan akut biliyer pankreatit hastaları ile tasarlandı. Hastaların demografik bilgileri Ranson, 'Harmless Acute Pancreatitis Score' (Zararsız Akut Pankreatit Skoru) (HAPS), 'Bedside Index of Severity in Acute Pancreatitis' (Akut Pankreatitte Yatak Başı Şiddet İndeksi) (BISAP), Glasgow-Imrie skorları ve Bilgisayarlı tomografi (BT) şiddet indeksi değerleri hesaplanarak kaydedildi. Biyoelektrik impedans analizleri yapıldı. Tomografi görüntüleri üzerinden ölçülen psoas kasının kesitsel alanı kullanılarak sarkopeni ölçümleri yapıldı. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 70 hasta prospektif olarak incelenmiştir. Mevcut pankreatit skorlamalarından BISAP (p=0,024) ve BT şiddet indeksi (p=0,050) uzun hastane yatışı ile ilişkilendirilmiştir. Ranson, HAPS, Glasgow-Imrie skorlamaları hastaların yatış süresi ve komplikasyon gelişimine etkisiz bulunmuştur. Vücut yağ yüzdesi yüksek olan hastalarda komplikasyonlar daha yüksek olarak görülmüştür (p=0,039). BT şiddet indeksi ve komplikasyon varlığı arasında ileri derecede istatistiksel anlamlı ilişki saptanmıştır (p=0,000). Hastalarımızın yaş ortalamasına göre sarkopeni prevelansı beklenenden yüksek bulunmuştur (%47). İleri yaş (p=0,027), komorbid hastalıklar (p=0,032) ve düşük kilonun (p=0,012) sarkopeni için risk faktörü olduğu istatistiksel olarak kanıtlanmıştır. Sarkopeni ve Obezite ile pankreatit prognozu arasında ilişki bulunamamıştır. Sonuç: Pankreatit prognozunu öngörmek için BISAP ve BT şiddet indeksinin kullanılması tarafımızca önerilir. Sarkopeni ve Obezite ile pankreatit prognozu arasındaki ilişkinin daha net ortaya koyulması için konuyla ilgili daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the current scoring systems used for predicting prognosis of acute biliary pancreatitis patients and to determine the importance of nutrition and sarcopenia in prognosis. Materials and Methods: This study was conducted with acute biliary pancreatitis patients hospitalized between March 2019-October 2019 in Haseki Practice and Research Hospital General Surgery Clinic. Patients Ranson, Harmless Acute Pancreatitis Score (HAPS), Bedside Index of Acute Pancreatitis Severity (BISAP) Glasgow-Imrie scores and computed tomography (CT) severity index results were recorded. Patients bioelectrical impedance were analyzed and psoas muscle cross-sectional areas were measured on CT images to determine presence of sarcopenia. Results: Seventy patients were included in this study. Among the current pancreatitis scoring systems high BISAP (p = 0.024) and CT severity index (P=0.050) scores were associated with longer hospitalization. Ranson, HAPS and Glasgow-Imrie scores were ineffective to predict hospitalization length and complications. High body fat percentage (p=0,039) was associated with increased complications. There was significant relationship between CT severity index and complications(p=0,000). The prevalence of sarcopenia according to age was higher than expected in our patient group (47%). Advanced age (p = 0.027), comorbid diseases (p = 0.032) and lower body weight (p = 0.012) were proved to be risk factors for sarcopenia. There was no relationship between sarcopenia and the prognosis of pancreatitis. Conclusion: BISAP and CT severity index are reliable scoring systems to determine prognosis of acute biliary pancreatitis. Understanding the effect of sarcopenia in acute pancreatitis warrants further investigation.