İdiyopatik granülomatöz mastit hastalarında klinik özellikler ve tedavi
Clinical features and treatment in i̇diopathic granulomatous mastitis patients
  1. Tez No: 616270
  2. Yazar: GÖKAY ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKMEL TEZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mastit, granülomatöz mastit, idiyopatik granülomatöz mastit, Mastitis, granulomatous mastitis, idiopathic granulomatous mastitis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bizim çalışmamızın amacı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Polikliniği'ne başvuran ve idiyopatik granülomatöz mastit tanısı alan hastaların klinik ve radyolojik özelliklerini belirlemek, medikal ve cerrahi tedavi uygulanan hastalar ile takip edilen hastaların sonuçlarını bildirmektir. Bu sayede tanı yöntemleri ve tedavi algoritması üzerinde kliniğimiz deneyimine göre hareket etmek mümkün olacaktır. Hastalar ve Yöntem: 01.04.2008-31.01.2019 tarihleri arasındaki yaklaşık 11 yıllık dönemdeki histopatolojik olarak idiyopatik granülomatöz mastit tanısı alan 118 hastanın hastane dosyalarına ve telefon kayıtlarına ulaşıldı, dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların klinik özellikleri, ultrasonografi bulguları, hastalığın nasıl tedavi edildiği ve nüks durumu belirlendi. Bulgular: Çalışma 118 hasta üzerinde yapıldı. Ortalama yaş 35 idi. Hastaların tanısı histopatolojik olarak konuldu. En sık şikayet memede kitle olmasıydı. Hastaların % 94.9 doğum yapmış olup, ortalama doğum sayısı 1.9 ve ilk doğum yaşı 25.8 idi. Hastaların % 91.5'i çocuklarını emzirmişti. Postpartum hastalığa kadar geçen süre 5.0 yıldı. Oral kontraseptif kullanımı 18 hastada, sigara kullanımı 28 hastada vardı. 70 hastada apse veya koleksiyon vardı. Lezyonun ortalama boyutu 3.46 cm idi. Hastaların % 42.3 takip edilerek, % 30.5 i kortikosteroid ile tedavi edilmiş. Takip edilen hastaların ortalama 5.6 ayda, kortikosteroid verilen hastaların 3.2 ayda iyileştikleri görülmüş ve aralarında istatiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Toplamda 14 hastada nüks saptanmış. Sonuç: İdiyopatik granülomatöz mastit hastalığı genellikle doğum ve emzirme öyküsü olan kadınlarda görülmüş olup, hastalar polikliniğe memede ağrılı kitle şikayeti ile başvurmuşlardır. Ultrasonografik olarak sıklıkla apse veya koleksiyon tespit edilmiştir. Tedavide kortikosteroid verilen ve takip edilen hastaların iyileşme süreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Aim of this study is to determine the clinical and radiological features of patients with idiopathic granulomatous mastitis who admitted to Gazi University Faculty of Medicine General Surgery Outpatient Clinics and to report the results of medical and surgical treatment and observation. In this way, it will be possible to act on the diagnostic methods and treatment algorithm according to our clinic experience. Patients and Methods: Hospital files and telephone records of 118 patients who were diagnosed as idiopathic granulomatous mastitis in the 11-year period between 01.04.2008-31.01.2019 were accessed and their files were analyzed retrospectively. Clinical features of the patients, ultrasonography findings, how the disease was treated and recurrence were determined. Results: The study was performed on 118 patients. The average age was 35 years. The diagnosis of the patients was made histopathologically. The most common complaint was mass in the breast. Of the patients, 94.9 % gave birth, the average number of deliveries was 1.9 years and the age of first birth was 25.8 and 91.5 % of the patients had breastfed their children. The time to postpartum disease was 5.0 years. Oral contraceptive use was present in 18 patients and smoking in 28 patients. Seventy patients had abscesses or collections. The average size of the lesion was 3.46 cm. Of the patients, 42.3 % were treated with observation and 30.5 % were treated with corticosteroids. It was determined that the patients who observed healed at an average of 5.6 months and the patients who received corticosteroids healed at 3.2 months and the difference was not statistically significant. Recurrence was detected in 14 patients in total. Conclusions: Idiopathic granulomatous mastitis disease was generally seen in women with a history of birth and breastfeeding, and patients presented to the outpatient clinics with a painful mass in the breast. Abscess or collection was frequently detected ultrasonographically. No statistically significant difference was found in terms of recovery time of patients who were treated corticosteroids and only observation.