Batılı din fenomenologlarının mitolojiye bakışı
Phenomenological method on understanding myths
- Tez No: 616282
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR KIYAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Religious phenomenology, Myth, Mythology, Pettazzoni, Dhavamony, Paden, Eliade
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma, din fenomenolojisi disiplininden mitleri anlamada nasıl faydalanılacağı üzerinedir. Araştırmamızda öncelikle fenomen, fenomenoloji ve din fenomenolojisi terimleri üzerinde durulmuş ve tanımlanmaya çalışılmıştır. Daha sonra ise mitolojinin ne olduğu üzerinde durulmuş, farklı dönemlerde mitlere karşı farklı bakış açıları irdelenmiştir. Din fenomenolojisinin en önemli temsilcilerinden olan Pettazzoni, Dhavamony, Paden ve Eliade'nin mitlere bakış açıları analiz edilmiştir. Sonuç olarak bu araştırmada fenomenolojik bir yaklaşımla mit ve mitolojiler konusu ele alınmıştır. Anahtar Sözcükler Din fenomenolojisi, Mit, Mitoloji, Pettazzoni, Dhavamony, Paden, Eliade
Özet (Çeviri)
This study is about how can we use phenomenological method for understanding myths. Firstly, we emphasized on the terms like phenomen, phenomenology and religious phenomenology and try to define them. Then, we emphasized on what the mythology is and perspectives at different eras. We studied Pettazzoni, Dhavamony, Paden and Eliade's perspectives about myths who are the most important represantives of the phenomenology. As a result, myth and mythologies were studied by phenomelogically at this research.