Enerji kaynakları ve yönetimi
Energy resources and management
  1. Tez No: 616312
  2. Yazar: MUSTAFA ATÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Kamu Yönetimi, Energy, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Kaynakları, Petrol, Doğalgaz, Doğu Akdeniz, Egemen Ülkeler, Energy Resources, Oil, Natural Gas, Eastern Mediterranean, Sovereign Countries
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın konusu, enerji kaynaklarının önemini belirtmek; enerji kaynaklarını yöneten ülkelerin diğer ülkelere üstünlük sağladığını, ülkeler ve örgütler açısından detaylı bir şekilde araştırmaktır. Bu çalışmada enerji kaynakları ve yönetimi konusunda detaylı araştırmalar yapılmıştır. Bunun yanında enerji kaynaklarının önemi ve geleceği hakkında incelemede bulunulmuştur. İnsanoğlunun hayatını sürdürebilmesi için nasıl yemeye ve içmeye ihtiyacı var ise dünya üzerinde bulunan ülkelerin de varlıklarını sürdürebilmeleri için enerji kaynaklarına ihtiyacı vardır. Dünyada enerji kullanımının artarak devam etmesi, enerji kaynaklarının dünya genelinde düzensiz dağılmış olması ve enerji maliyetinin yüksek olması nedeniyle ülkeler arasında enerji rekabeti ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın sonunda, enerji kaynaklarını etkili ve verimli şekilde kullanan ülkelerin diğer ülkelere üstünlük sağladığı tespit edilmiştir. Enerji kaynaklarının etkili bir şekilde kullanımı ve yönetimi ülkelerin büyüklüğünü göstermede önemli bir unsurdur. Sanayi Devrimi ile birlikte kömür önemli bir enerji kaynağı olmuştur. II. Dünya Savaşı'ndan sonra petrol enerjisi yaygın olarak kullanılmıştır. Ayrıca geleceğin enerji kaynağı olarak gösterilen güneş enerjisinin hangi ülkeler tarafından yatırım yapıldığı incelenmiştir. Enerji kaynakları kullanımı ve ihtiyacı her geçen gün giderek artmasıyla birlikte enerji kaynaklarının bulunduğu bölgeler önem kazanmıştır. Özellikle son yıllarda Doğu Akdeniz bölgesinde tespit edilen doğalgaz rezervi ve bu enerji rezervine sahip olmak isteyen ülkeler detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bunun yanında hem Doğu Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin hem de enerji kaynaklarına ihtiyaç duyan büyük ülkelerin Doğu Akdeniz'deki enerji politikaları bu çalışma ile belirlenmiştir. İsrail'in Leviathan ve Tamar bölgesinde bulduğu doğalgaz rezervi ile Doğu Akdeniz'den en çok faydalanan ülke olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında Türkiye'nin bölgedeki avantajlarını kullanması ile Doğu Akdeniz'de önemli bir konuma gelmesi Türkiye'ye büyük avantajlar verdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to state the importance of energy resources and investigate in detail the countries that manage energy resources and are superior to other countries. This study includes detailed researches conducted on energy resources and management. In addition, an investigation was made on the importance and future of energy resources. Just as human beings need to eat and drink in order to survive, countries also need energy resources to survive. Energy competition emerges among countries due to the increasing use of energy in the world, the distribution of energy resources unevenly throughout the world and the high energy cost. This study determined that the countries that use energy resources effectively and efficiently are superior to other countries. The effective use and management of energy resources is an important factor in showing the size of the countries. With the Industrial Revolution, coal became an important energy source. Petroleum energy was widely used after World War II. Also, this study determines the countries invested in solar energy, which is considered as the energy source of the future. With the increasing use of and need for energy resources, the regions where energy resources are located have gained importance. This study examines in detail the natural gas reserve that have been detected in the Eastern Mediterranean region in recent years and countries that want to own this energy reserve. In addition, the study determines the energy policies of the countries that have a coast in the Eastern Mediterranean and large countries that need energy resources. It was determined that Israel is the country that makes the most use of the Eastern Mediterranean with its natural gas reserve in the Leviathan and Tamar regions. The study also determined that Turkey gained big advantages with the use of its advantages in the region and reaching an important position in the Eastern Mediterranean.