Spesifik olmayan kronik boyun ağrısında derin servikal fleksör kas enduransı ile boyun pozisyon duyusu ve vücut dengesinin ilişkisi
Relationship of deep cervical flexor muscle endurance with neck position sense and body balance in non-specific chronic neck pain
- Tez No: 616341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ SEVİ YEŞİLYAPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kronik boyun ağrısı, endurans, pozisyon duyusu, denge, Chronic neck pain, endurance, position sense, balance
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muskuloskeletal Fizyoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, spesifik olmayan kronik boyun ağrılı bireylerde derin boyun fleksör kas enduransının boyun pozisyon duyusu ve vücut dengesi ile olan ilişkisini araştırmak ve sağlıklı bireylerle sonuçları karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Spesifik olmayan kronik boyun ağrılı gruba (KBAG) 30, sağlıklı kontrol grubuna (KG) 30 birey alındı. Derin boyun fleksör kas enduransı basınçlı stabilize edici geribildirim cihazı kullanılarak kraniyo-servikal fleksiyon testi ile değerlendirildi. Boyun pozisyon duyusu CROM aparatı kullanılarak tüm eklem hareket açıklıkları için değerlendirildi. Denge bilgisayarlı denge değerlendirne sistemi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızın sonuçlarına göre, KBAG'de derin boyun fleksör kas enduransı ile“Duyu Etkileşimi ve Dengenin Modifiye Klinik Testi”nde gözler kapalıyken yumuşak yüzeydeki salınım hızı,“Tek Ayak Üstünde Duruş Testi”nde gözler açıkken sol ayak üzerindeki salınım hızı,“Stabilite Sınırları Testi”nde ön-sol yöndeki reaksiyon zamanı, arka-sol yönde ulaşılan maksimum uzaklık, sol-sağ yönde“Ritmik Ağırlık Aktarma Testi”nde hızlı aşamanın hız sonucu ve ortalama hız sonuçları arasında anlamlı bir ilişki bulundu (p0.05). KBAG'de KG'ye göre“Tek Ayak Üstünde Duruş Testi”nde gözler kapalı sağ ve sol farkının daha fazla (p0.05). Sonuç: Spesifik olmayan kronik boyun ağrılı bireylerde derin boyun fleksör kas enduransı ile boyun pozisyon duyusu ilişkili değilken, dengenin bazı parametreleri ilişkilidir. Boyun ağrısı olmayan bireylerde endurans ile boyun pozisyon duyusu ve denge ilişkili değildir. Spesifik olmayan kronik boyun ağrılı bireyler ile boyun ağrısı olmayan bireylerin derin boyun fleksör kas enduransının ve boyun pozisyon duyusunun benzer olduğu, dengelerinin bazı parametreler için farklı olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the relationship between deep neck flexor muscle endurance and neck position sense and body balance in nonspecific chronic neck pain and to compare the results with healthy individuals. Method: Thirty individuals were included in the nonspecific chronic neck pain group (CNPG) and 30 subjects were included in the healty control group (CG). Deep neck flexor muscle endurance was evaluated by cranio-cervical flexion test using pressure stabilizer feedback device. Neck position sense was evaluated for all joint range of motion using CROM apparatus. Balance were evaluated with the Computarized Balance Evaluation System. Results: According to the results of our study, in CNPG, there was a significant relationship between deep neck flexor muscle endurance with sway velocity on the foam surface with eyes closed in the“modified Clinical Test of Sensory Interaction Balance”, sway velocity on the left foot with eyes open in the“Unilateral Stance Test”, reaction time in left-front direction and maximum excursion in left-back direction in the“Limits of Stability Test”, velocity result of the fast stage and average velocity results in left-right direction in the“Rhythmic Weight Shift Test”(p0.05). It was found that the difference between right and left with the eyes closed in the“Unilateral Stance Test”was more (p0.05). Conclusion: Deep neck flexor muscle endurance is not related with neck position sense, but related with some parameters of balance in nonspecific chronic neck pain. Endurance is not related to neck position sense and body balance in subjects without neck pain. Deep neck flexor muscle endurance and neck position sense were found to be similar in subjects with nonspecific chronic neck pain and subjects without neck pain, and their balance was different for some parameters.