Türkiye'de siyasal İslâm geleneğinde siyasal nitelikli kırılmalar (1908-2001)
Political qualified breaks tradition of political İslam in Turkey (1908-2001)
  1. Tez No: 616454
  2. Yazar: SİYAMİ AKYEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM AKDENİZ GÖKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal İslâm, Milli Görüş, Refah Partisi, 28 Şubat Postmodern darbesi, Political Islam, National Vision, Welfare Party, 28 February Postmodern coup
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez, Türkiye'deki Siyasal İslâm'ın ortaya çıktığı Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemindeki siyasi kırılmalarını ve bunun siyasete yansımalarını tartışmayı hedeflemektedir. Siyasal İslâm'ın ortaya çıktığı Osmanlı döneminde kendi iç dinamik yapısına bağlı olarak içsel tartışmalar kırılmaya sebep olmuşken, Cumhuriyet döneminde muhtıra, darbe ve parti kapatmalarla dışarıdan müdahalelerin daha çok etkili olduğu görülmektedir. Osmanlı döneminde iç dinamikler etkili olurken, Cumhuriyet döneminde dış müdahalelerin daha etkili olduğu görülmektedir. Buna rağmen Cumhuriyet döneminde yine dış etkenlerin tetiklemesiyle partiyi içten bölme hamlesinin de müdahale aracı olarak kullanıldığını görmekteyiz. Özellikle Milli Görüş Hareketini içeriden bölme çabaları bunun örneğidir. Tezde, Türkiye'de Siyasal İslâmcılık hareketinde, Şerif Mardin'in tanım ve tasnifi esas alınmış ve Siyasal İslâm, Reformist İslamcılık ve Popülist İslâmcılık kategorisi başlıklarıyla işlenmiştir. Araştırmamızda, Siyasal İslâm sınıflandırmaları, gerekse Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi Siyasal İslâm'daki iç ve dış etkenlere bağlı olarak tarihsel ve siyasi analizi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis, Political Islam emerged during the Ottoman era and the Republican political fracture and the reflection of politics in Turkey that aims to debate. In the Ottoman period, when political Islam emerged, internal debates caused breakdown due to its internal dynamic structure. While the internal dynamics were effective in the Ottoman period, it was seen that the foreign interventions were more effective in the Republican period. However, in the Republican period, we see that the move to divide the party internally with the triggering of external factors was used as an intervention tool. In particular, efforts to divide the National Vision Movement from within are examples of this. In this thesis, Political Islamism movement in Turkey, Serif Mardin definitions and classification principles were and Political Islam, Islamism is treated with reformist and populist Islamism category title. In our research, political and Islamic classifications, and historical and political analysis are targeted depending on tehe internal and external factors in the Ottoman and Republican political Islam.