Cumhuriyet'ten günümüze sosyal bilgiler programlarında ekonomi konularının yeri
Place of economy related subjects in the changing social studies curricula from the est ablishment of the republic of Turkey to the present
  1. Tez No: 616531
  2. Yazar: FATİH ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİRE EMEL AKHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Öğretimi, Öğretim Programı, Ekonomi, Social Studies Teaching, Curriculum, Economy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Cumhuriyet'ten günümüze değişen sosyal bilgiler programlarında ekonomi konularının yerinin incelenmesinin amaçlandığı bu araştırmada, Cumhuriyet dönemine ait 1924, 1926, 1930, 1936, 1948, 1962, 1968, 1971 ilkokul programları; 1931-1932, 1938, 1949, 1962 tarihli ortaokul programları; 1995, 1998, 2005 ve 2018 tarihli ilköğretim Sosyal bilgiler programları incelenmiştir. Bu programlarda ekonomi konularının yer aldığı 1968 öncesi Sosyal Bilgiler Programı kapsamında olan dersler, derslerin amaçları, konuları, konuların ders kitaplarına yansıması ve konuların oranı; 1968 sonrasında ise Sosyal Bilgiler Programları, amaçlar, üniteler, konular ve içerikleri belirlenmiştir. Araştırmanın konusunun tarihsel bir perspektife sahip olması nedeniyle tarama modeli içerisinde yer alan tarihsel yöntem kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen dökümanlar (1924'ten günümüze yayınlanmış olan Sosyal Bilgiler Programları) betimsel analiz yöntemine dayalı olarak çözümlenmiştir. Araştırmanın sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde, 2005 Sosyal Bilgiler Programı ile multudisipliner bir yapının ortaya konulduğu kabul edilse de, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren sosyal bilgiler programlarının muhtevasında birçok disiplinin olduğunu söylemek mümkündür. Bu sosyal bilimler disiplinlerinden birisi de ekonomi'dir. Cumhuriyetten günümüze kadar yapılan ilkokul, ortaokul, ilköğretim Sosyal Bilgiler Programı ve Sosyal Bilgiler kapsamına giren tarih, coğrafya, hayat bilgisi, yurt bilgisi (yurttaşlık bilgisi) derslerinin programları incelendiğinde,“Ekonomi”ile ilgili konu ve kavramların yer aldığı görülmüştür. 1924'ten 2018'e kadar yayınlanan programlarda süreç içerisinde ünitelerin ve konularının dağılımı değişse de ders kitaplarına yansıyan içeriğin birbirine yakın olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the place of economy related subjects in social studies curricula that have gone through changes beginning from the establishment of the Republic of Turkey to the present. In this scope, primary school curricula of 1924, 1926, 1930, 1936, 1948, 1962, 1968, 1971 and secondary school curricula of 1931-1932, 1938, 1949, 1962 in the Republic period as well as primary education social studies curricula of 1995, 1998, 2005 and 2018 were examined. In the curricula implemented before 1968, which included economy related subjects, the followings were addressed: courses, course objectives, course subjects, the reflection of subjects on the textbooks and the distribution of courses. While after 1968, the subjects included were Social Studies Curriculum, objectives, units, subjects and contents. Since the research subject has a historical perspective, the historical method included in the document analysis was used. Documents (Social Studies Curricula implemented since 1924) accessed for the study were analyzed based on descriptive analysis method. Considering the results of the research in general, it is possible to say that there have been many disciplines in the content of social studies curricula since the early years of the Republic, although it is accepted that the 2005 Social Studies Curriculum introduced a multidisciplinary structure. One of these social studies disciplines is Economy. When the curricula of history, geography, life science, civics (citizenship knowledge) courses of Social Studies Curriculum as well as the primary school, secondary school, primary education Social Studies Curriculum from the Republic period to the present day are examined, it is seen that subjects and concepts related to“Economy”were included in these courses and curricula. It was concluded that the content reflected in the textbooks of the curricula implemented from 1924 to 2018 is close to each other even though the distribution of the units and their subjects changed in the process.