Sıçanlarda sisplatin ile oluşturulan deneysel testis hasarı modelinde boldin ve dekspantenol'ün koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of the protective effects of boldin and dexpanthenol in the model of experimental testicular injury induced by cisplatin in rats
  1. Tez No: 616608
  2. Yazar: ZEYNEP TUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKİ KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sisplatin, testis, oksidatif stres, boldin, dekspantenol, sıçan, Cisplatin, testis, oxidative stress, boldine, dexpanthenol, rats
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma sisplatinin oluşturacağı muhtemel testis hasarına karşı, dekspantenol ve boldinin koruycu etkilerini belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışmada 48 adet 4-5 aylık Wistar cinsi erkek sıçan (250-300g) kullanıldı. Her grupta 6 hayvan olacak şekilde 8 grup oluşturuldu. Kontrol grubuna intraperitoneal (IP) serum fizyolojik verildi. 2. grup sisplatin 7 mg/kg, ip, 3. grup 500 mg/kg dekspantenol 14 gün ip, 4. grup 40 mg/kg boldin, 14 gün ip, 5. grup sisplatin+dekspantenol 250 mg/kg, 6. grup sisplatin+dekspantenol 500 mg/kg, 7. grup sisplatin+boldin 20 mg/kg, 8. grup sisplatin+boldin 40 mg/kg şeklinde oluşturuldu. Beş, 6, 7 ve 8. gruplarda sisplatin uygulaması 10. günde tek doz yapıldı. Deneme sonunda anestezi altında gerekli kan ve doku numuneleri alındı. Sıçanlarda deneme sonunda spermatogenik ve histopatoloik muayenlerle birlikte testis doku malondialdehit (MDA), superoksit dismutaz (SOD), glutasyon peroksidaz (GSH-Px) ve katalaz (CAT) düzeyleri ölçüldü. Sadece sisplatin verilenlerde sperm kalitesi ve motilitesinde azalma, MDA düzeyinde önemli (p>0.05) artış, SOD, GSH-Px ve CAT seviyelerinde önemli (p>0.05) azalmalar oldu. Kontrol grubu doku MDA, SOD, GSHPx ve CAT miktaları sırasıyla 35.16 nmol/g, 18.06 U/g protein, 40.20 U/g protein ve 5.6 nmol/mg protein şeklinde olurken sisplatin verilenlerde bu değerler sırasıyla 60.88, 13.22, 22.36 ve 2.5 seviyelerinde olduğu belirlendi. Üçüncü, 4, 6 ve 8. gruplarda MDA seviyeleri sisplatin verilenlere göre önemli düşüşler gösterdi (p>0.05). SOD seviyeleri tüm gruplarda sisplatin verilenlere göre artış gösterdi. GSH-Px düzeylerinde 3 ve 4. grupta önemli (p>0.05) artışlar gösterirken, CAT seviyeleride tüm gruplarda sisplatin verilenlere göre artış gösterdi. Histopatolojik sonuçlar ve spermatojenik bulgular da bu sonuçları destekler nitelikte idi. Sonuç olarak sıçanlarda cisplatinin neden olduğu hasara karşı dekspantenol ve boldin uygulamasının testis hasarına karşı koruyucu etkiler gösterebileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the protective effects of dekpentanol and boldine against possible testicular damage caused by cisplatin. 48 male 4-5 months Wistar rats (250-300g) were used in the study. 8 groups were formed with 6 animals in each group. Control group received intraperitoneal (IP) saline. Group 2 cisplatin 7 mg / kg İP, group 3 500 mg / kg dexpentanol 14 days ip, group 4 40 mg / kg boldin, 14 days ip, group 5 cisplatin+dexpanthenol 250, group 6 cisplatin+dexpantenol 500, group 7 consisted of cisplatin+boldin 20 and group 8 consisted of cisplatin+boldin 40. in groups 5, 6,7 and 8 cisplatin was administered as a single dose on day 10. at the end of the experiment, necessary tissue and blood samples were taken under anesthesia. At the end of the experiment, testicular tissue malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH-Px) and catalase (CAT) levels were measured with spermatogenic and histopathological examinations. There was a significant decrease in sperm quality and motility, a significant increase in MDA (p> 0.05), and a significant decrease in SOD, GSH-Px and CAT (p> 0.05). In the control group, tissue MDA, SOD, GSH-Px and CAT amounts were 35.16 nmol/g, 18.06 U/g protein, 40.20 U/g and 5.6 nmol/mg protein, respectively. These values were 60.88, 13.22, 22.36 and 2.5, respectively was given cisplatin. MDA levels in the treatment groups 3,4,6 and 8 showed significant decreases compared to those given Cisplatin (p> 0.05). SOD levels increased in all groups compared to those given cisplatin. GSH-Px levels showed significant (p> 0.05) increases in Groups 3 and 4, while CAT levels increased in all groups compared to those given cisplatin. Histopathological and spermatogenic findings were supportive of these results. As a result, it was concluded that administration of dexpentanol and boldin against cisplatin damage in rats may have a protective effect against testicular damage.