İngilizce öğretmenlerinin program uyumluluğunu sağlama durumlarının incelenmesi
An investigation of the cases of english teachers to ensure program alignment
  1. Tez No: 616652
  2. Yazar: FİRDEVS AN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP KAHRAMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Öğretim programı, uyumluluk, program uyumluluğu, İngilizce öğretmeni, English language teaching curriculum, alignment, curriculum alignment, English teacher
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma, İngilizce öğretmenlerinin sınıf içi uygulamalarında program uyumluluğunu sağlama durumlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda İngilizce dersi öğretim programındaki kazanımlar, öğrenme-öğretme süreci ve değerlendirme arasındaki uyumluluk düzeyi Bloom'un gözden geçirilmiş sınıflama (taksonomi) tablosundaki bilgi birikimi ve bilişsel süreç boyutunda incelenmiştir. Bu araştırmada nitel araştırma deseni çeşitlerinden, durum çalışması kullanılmıştır. Durum çalışması için gözlem ve doküman analizi yapılmıştır. Gözlem formunda dersin amacı, öğretmenin sınıf içi uygulamalar sırasında yaptığı derse ilgi çeken giriş etkinlikleri, kullandığı yöntem ve teknikler, sorduğu sorular, verdiği ödevler, kullandığı değerlendirme tekniği başlıklarıyla raporlaştırma yapılmıştır. Çalışma grubunu, 2019-2020 eğitim öğretim yılında Şanlıurfa'da ortaokul 7. Sınıf İngilizce dersine giren öğretmenler oluşturmaktadır. Elde edilen verilerin analizi için betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular İngilizce öğretmenlerinin kazanımlarla öğrenme öğretme süreci arasındaki; kazanımlarla değerlendirme arasındaki; öğrenme öğretme süreci ve değerlendirme arasındaki program uyumluluğunu sağlama durumları konusunda genel olarak başarılı olduklarını, buna rağmen öğretmenlerin kazanım odaklı değil içerik odaklı bir öğretim süreci takip ettikleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca araştırma, öğretmenlerin, öğretim programının kazanımlarına yönelik farkındalığa sahip olmadıklarını, dolayısıyla kazanıma uygun bir süreç ortaya koyamadıklarını ortaya koymaktadır. Bulgular bunlara ek olarak öğretmenlerin programın öğeleri arasındaki uyumluluğu sağlamaya yönelik bir farkındalığa sahip olmadıklarını, sağlayan öğretmenlerin ise MEB'in verdiği ders kitabındaki içeriği takip ettiği için doğal olarak uyumluluğu sağlayabildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the cases of program teachers' English language alignment in classroom practices. In line with this aim, the level of alignment between the outcomes in the English curriculum, learning-teaching process and evaluation was examined in the Bloom's taxonomy table in terms of knowledge and cognitive processes. In this research, case study, which is one of the qualitative research design types, was used. Observation and document analysis were conducted for the case study. In the observation form, the aim of the course, the teacher's classroom activities during the course of interest in the introduction activities, methods and techniques used, asked questions, assignments, assessment techniques are used to report. The study group consisted of teachers who attended 7th grade English course in Şanlıurfa in 2019-2020 academic year. Descriptive analysis method was used for the analysis of the obtained data. The findings of the study reveal that English teachers are generally successful in terms of ensuring curriculum alignment between learning outcomes and learning teaching process, between learning outcomes and assessment, between learning teaching process and assessment, they do not have awareness of the outcomes of the curriculum, and therefore do not reveal a process suitable for learning outcomes. The findings also show that teachers do not make an effort to ensure the alignment between the elements of the curriculum, and that the providers can naturally ensure alignment because they follow the contents of the book provided by the Ministry of National Education.