Pay senetleri BİST'te satılan enerji şirketlerinin sermaye yapılarına göre panel veri yöntemiyle performans analizleri (2012-2019)
Performance analysis of energy companies sold in BİST according to capital structure by panel data method (2012-2019)
- Tez No: 616655
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: BİST 100, Enerji, Enerji Sektörü, Finansal Oranlar, Sermaye Yapısı, Panel Veri Analizi, BİST 100, Energy, Energy Sector, Financial Ratios, Capital Structure, Panel Data Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Enerji konusu 21 yüzyıl dünyasında ekonomileri en fazla meşgul eden konuların başında gelmektedir. İnsan nüfusunun artması, sanayileşme, şehirleşme, refah düzeyinin artması, teknolojinin her geçen gün gelişmesi paralel olarak enerji sektörünü zamanla önemini arttıran ve önem kazanan bir sektör haline getirmiştir. Bu bağlamda yapmış olduğumuz çalışmada enerji sektörünün yer alan işletmelerin sermaye yapılarının ne durumda oldukları konusunu kapsamaktadır. Çalışmamızın amacı enerji sektöründe bulunan ve BİST 100'de düzenli olarak faaliyet gösteren işletmelerin sermaye yapılarını incelemektir. Türkiye'de 2012-2019 dönemine ait enerji firmalarının Aktif Karlılık, Özkaynak Karlılığı, Brüt Kâr Marjı, Net Kar Marjı, Kaldıraç Oranı, Cari Oran, Büyüme Oranı, Kısa Vadeli Borç Ağırlık Oranı, Stok Devir Hızı ve Sermaye Çarpan Oranları incelenmiş ve mevcut dönemlerin karşılaştırması yapılmıştır. Model 1 için CARİ, SDH ve KLD değişkenleri anlamsız çıkmıştır. BİST 100'de yer alan ve incelemeye dahil olan enerji sektöründeki 10 firma için sermaye çarpanının aktif karlılığa olumsuz yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Model 2 için CARİ ve SDH değişkenleri anlamsız çıkmıştır. BİST' de yer alan ve incelemeye dahil olan enerji sektöründeki 10 firma için sermaye çarpanının ve kaldıraç oranının aktif karlılığa olumsuz yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy issue occupies the most economies in the 21st century world. In parallel with the increase in the human population, industrialization, urbanization, the increase in the level of welfare and the development of technology every passing day, the energy sector has become a sector that increases its importance and gains importance over time. In our study in this context, it covers the subject of how the capital structures of the enterprises in the energy sector are. The purpose of our study is to examine the capital structures of the enterprises operating in the energy sector and operating regularly at BIST 100. Active 2012-2019 period of energy companies in Turkey Profitability, Return on Equity, Gross Profit Margin, Net Profit Margin, Leverage Ratio, Current Ratio, Growth, Short-Term Debt Weight Ratio, Inventory Turnover and examined Capital Multiplier Ratio and the current period comparison was made. For Model 1, the CARI, SDH and KLD variables were meaningless. It is concluded that the capital multiplier affects the profitability negatively for 10 firms in the energy sector included in the BIST 100 and included in the study. For Model 2, the CARI and SDH variables were meaningless. It is concluded that the capital multiplier and leverage ratio negatively affect the profitability of the 10 firms in the energy sector included in the BIST and included in the study.