Radial arteryel yol ile yapılan koroner anjiografi ve perkütan koroner işlemlerin sonuçları
The results of transradial coronary angiography and percutaneouscoronary interventions
  1. Tez No: 616756
  2. Yazar: ABDULLAH TUNÇEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN ARAS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyoloji Uzmanlık Eğitimi, Komplikasyon, Koroner Anjiografi, Perkütan Koroner Girişimler, Radial Arter, Cardiology Fellowship Program, Complication, Coronary Angiography, Percutaneous Coronary Interventions, Radial Artery
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Koroner anjiografi ve Perkütan Koroner Girişimlerde günümüzde giderek yaygın olarak kullanılan radial arteryel yolun hastanemizdeki sonuçlarını belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem ve Gereçler: Ağustos 2010- Mart 2011 tarihleri arasında radial arteryel yol ile koroner anjiografi ve perkütan koroner girişim uygulanan 60 kadın ve 46 erkek hastanın sonuçları değerlendirildi. Hastaların radial arter açıklıkları işlem sonrası 3. Saatte elle, 24. Saatte ise renkli doppler USG ile kontrol edildi. İşlem sırasında skopi süreleri, spazm gelişip gelişmediği, işlemin başarısı ve işlemin hangi elden yapıldığı kaydedildi. Bulgular: Hastaların tamamında işlem başarı ile tamamlandı. İşlem yapılan 106 hastanın 8'i kadın, 2'si erkek olmak üzere 10'unda Radial Arteryel Oklüzyon (RAO) gelişti. Kadın ve erkek cinsiyet arasında RAO açısından anlamlı farklılık vardı (p=0,018). Ağırlığı 80kg ve üzerinde olan hastalarla, 80 kg'ın altında olan hastalar arasında da RAO açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardı (p=0,014). Diğer parametreler ile RAO arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Skopi süreleri açısından yapılan değerlendirmede de istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. 8 hastada radial arteryel spazm gelişirken işlem başarısına herhengi bir etkisi yoktu. Radial arteryel spazm açısından kadın ve erkekler arasında istatistiksel olarak farklılık saptanmadı (p=0,19). Sadece bir hastada ön kolda hematom gelişti ve kompresyonla eritrosit replasmanına ihtiyaç gerekmeden geriledi. Sonuç: Koroner anjiografi ve perkütan koroner girişimlerin uygulanmasında radial arteryel yol, yüksek işlem başarı oranları, düşük komplikasyon oranları ve azalmış tedavi maliyetleri ile oldukça uygun bir girişim yeridir ve daha da yaygın olarak kullanılmalıdır. Radial arteryel yol eğitimine, kardiyoloji uzmanlık eğitim programlarında yer verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is aimed to determine the results of the coronary angiography procedures and percutaneous coronary interventions of our hospital that performed via radial arterial way. Materials and Methods: Results of 60 women and 46 men who underwent coronary angiography and percutaneous coronary intervention between August 2010 and March 2011 were evaluated. The radial artery patency of the patients were checked by hand palpation at 3rd hour after the procedure and by color doppler imaging at 24th hour. During the procedure, the scopy times, whether spasm developed, the success of the procedure, and from which hand the procedure was performed were recorded. Results: The procedure was successfully completed in all patients. Radial arterial occlusion (RAO) developed in 10 of 106 patients, 8 of which were women and 2 were men. There was a significant difference between male and female genders in terms of RAO (p = 0.018). There were also statistically significant differences in RAO between patients weighing 80 kg and over and those weighing less than 80 kg (p = 0.014). There was no significant relationship between other parameters and RAO. No statistically significant difference was found in the evaluation made in terms of scope periods. While 8 patients developed radial arterial spasm, there was no effect of radial artery spasm on the success of the procedure. No statistically significant difference was found between men and women in terms of radial arterial spasm (p = 0.19). Only one patient developed a hematoma in the forearm and regressed without compression without the need for erythrocyte replacement. Conclusion: Radial arterial way with high procedure success rates and low complication rates and reduced treatment costs, are very suitable interventions for performing the coronary angiography and percutaneous coronary interventions and should be used more widely. Radial arterial way training should be included in cardiology fellowship programs.