Kronik boyun ağrılı hastalarda kinezyolojik bantlama yönteminin etkinliği
Efficiency of kinesiologic taping treatment i̇n patients with chronic neck pain
  1. Tez No: 616775
  2. Yazar: ÜMİT SIĞLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Boyun ağrısı, tedavi, kinezyolojik bantlama
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Kronik Boyun Ağrılı Hastalarda Kinezyolojik Bantlama Yönteminin Etkinliği Amaç: Bu çalışmanın amacı kronik boyun ağrısı olan hastalarda uygulanan hotpack (HP) transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) ve ultrason (US) tedavilerine eklenen kinezyolojik bantlamanın etkinliğinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya boyun ağrısı şikayeti ile başvuran 50 hasta alındı. Kriterleri karşılayan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 40 hasta 2 gruba ayrıldı. Birinci gruba hotpack (HP) transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) ve ultrason (US) tedavileri, ikinci gruba bu tedavilere ek olarak kinezyolojik bantlama tedavisi uygulandı. Tedavi haftada 5 gün, 3 hafta süreyle toplam 15 seans uygulandı. Hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası eklem hareket açıklığı, ağrı şiddeti, boyun yetersizlik düzeyi, depresyon düzeyi ve yaşam kalitesi değerlendirildi. Bulgular: Her iki grupta da tedavi öncesine göre tedavi sonrasında ağrı, eklem hareket açıklığı, özür düzeyi, depresyon düzeyi ve yaşam kalitesi bakımından iyileşme saptandı (p0.05). Sonuç: Kronik boyun ağrılı hastaların tedavisinde, klasik tedaviye eklenen kinejyolojik bantlamının ek bir katkısı yoktur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Efficiency Of Kinesiologic Taping Treatment İn Patients With Chronic Neck Pain Purpose: The purpose of this study to compare hotpack (HP) transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) and ultrasound (US) which are applied in patients with chronic neck pain, with the treatment efficiency of kinesiology taping added to this treatment. Materials and Methods: This study included 50 patients who were admitted with neck pain. 40 patients who meet the criteria and agreed to participate in the study were divided into 2 groups. First group was applied hot pack (HP), transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) and ultrasound (US) treatments; second group underwent the kinesiology taping treatment in addition to this treatment. Treatment was applied 5 days a week, a total of 15 sessions for 3 weeks. Pre-treatment and post-treatment of patients range of motion, pain, neck deficiency levels, depression levels, quality of life was assessed. Results: In both groups pain after treatment compared to before treatment, range of motion, level of disability, depression levels and quality of life were detected in terms of recovery (p 0.05). Conclusion: In the treatment of chronic neck pain patients, there is no additional benefit of conventional therapy added kinesiology tape. Key Mords: Neck pain, therapy, kinesiology taping,