Role of blockchain and smart contracts in transforming social contracts
Sosyal sözleşmelerin dönüştürülmesinde blokzinciri ve akıllı sözleşmelerin rolü
- Tez No: 616790
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Sözleşmeler, Blok Zinciri, Evlilik Sözleşmeleri, Blockchain, Marriage Contracts, Smart Contracts
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Teknoloji, günlük hayatımızın her bölümüne, modern toplumun tüm yönleriyle entegre olarak giriyor. Sosyal bilimlerin de bundan istisna olması mümkün değildir. Dördüncü sanayi devrimi ile teknoloji ve sosyal bilimler bağlantılı araştırmalar iç içe geçmiş durumdadır. Bu tezde, mevcut geleneksel modellerde karşılaşılan sorunları çözmek için blok zincir ve akıllı sözleşme teknolojisine dayalı modeller tasarlanarak kitlesel fonlama ve evlilik sözleşmesi alanlarına uygulanmıştır. Geleneksel modellerin; esnek olmaması ve çok fazla paydaşın sistem içerisinde yer alması nedeniyle verimsiz olması gibi bazı problemlere sahip olduğu belirlenmiştir. Bu tezde, yeni model blockchain ve akıllı sözleşme teknolojisi kullanılmış, böylece modelin daha esnek olması ve sisteme dahil olan bileşenlerin azalması avantajlarından faydalanılmıştır. İlk modelde geleneksel kitle fonlaması işlemleri incelenmiş ve mevcut ağın dezavantajlarının üstesinden gelmek için blok zincir ve akıllı sözleşmeler teknolojisine dayanan benzer bir yöntem geliştirilmiştir. İkinci uygulamada ise, geleneksel evlilik sözleşmesinin akıllı sözleşme teknolojisi kullanılarak, zaman ve harcanacak çaba açısından daha efektif bir yöntem geliştirilmiştir. Araştırma sonucunda, her iki uygulamada da bütün bileşenlerin işlevleri karşılaştırılmış ve geleneksel ve akıllı sözleşmeler arasındaki değişiklikler tespit edilmiştir. Bulgu olarak, akıllı sözleşmelerin; paydaşların çalışma şeklinde değişiklik gerektirdiği, işlem maliyetini düşürdüğü ve daha az işlem ile sonuç alınmasını mümkün kıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Technology is entering every part of our daily life leading to integration with all aspects of modern society. Social sciences research is not an exception of this role. The fourth revolution is intertwined in the process we do research. In this thesis, two models are designed based on blockchain and smart contract technology to solve the current problems in the existing traditional models. Those traditional models proved to have certain problems including being inflexible and having so many parties involved the network. The new model provided by this thesis is built upon blockchain and smart contract technology. Therefore, those networks have the benefits of being more flexible and having less parties involved in the network. the first case is a crowdfunding network, we have examined a traditional crowdfunding and developed a similar one based on blockchain and smart contracts technology to overcome the drawbacks of the existing network. the second case is a marriage contract network where we built a network similar to the traditional one but has the ability to remove the burden of wasting time and effort. Finally, both cases are compared based on the change in structure and functions of each party in the network. We have seen some changes in terms of structure between the two networks, however, the main change came in the functions of each party and the removal on unnecessary ones in the network which is expected to reduce the transaction cost.