Mısır'daki genel seçimlerin basında temsilinin bir analizi: 2011 Genel Seçimleri örneği
An analysis of the representation of general elections in Egypt: An example of the 2011 General Elections
- Tez No: 616801
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ AYŞE OĞUZHAN BÖREKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Journalism, Political Science
- Anahtar Kelimeler: 2011 Mısır Genel Seçimleri, Seçimler, Kitle İletişim Araçları, Gazeteler, İçerik Analizi, Mısır, 2011 Elections in Egypt, Elections, Mass Media, Newspapers, Content Analysis, Egypt
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Son yıllarda siyasi partiler, seçim sürecini daha sağlıklı yürütebilmek ve daha fazla seçmen kitlesine ulaşabilmek için kitle iletişim araçlarını yayın olarak kullanmaktadırlar. Bu durum seçim süreçlerinde kitle iletişim araçlarının önemini ve etkililiğini ele alan araştırmaların artmasına zemin hazırlamıştır. Buna karşılık literatürde Mısır'daki genel seçimlerin basında temsilinin ele alındığı çalışmaların sınırlı olduğu görülmüştür. Bu kapsamda yapılan araştırmada; Mısır'daki 2011 Genel Seçimlerinin, Mısır'daki muhalifleri ve onların söylemlerini destekleyen gazetelerde temsilinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında 2011 yılında yapılmış olan Genel Seçimleri incelenmiştir. Çalışma kapsamında seçimlerin basına yansımalarına ilişkin bulgular El Shorouk Gazetesi ile Al Ahram Gazetesi'nden elde edilen haberler ile sınırlandırılarak söz konusu haberler niceliksel ve niteliksel içerik analizi uygulanarak çözümlenmiştir. Çalışmanın sonucunda söz konusu gazetelerde 2011 genel seçim sonuçları ile ilgili nitel ve nicel analiz bulgularına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, political parties have commonly utilised of the media to make the elections process healthier and to reach more voters. This situation has led to an increase in the number of studies on the importance and effectiveness of the press and media in the process of election. On the other hand, it has been observed in the literature that the studies on the representation of general elections in the press are limited. In this context, the current study aimed to compare the representation of parliamentary elections in two different newspaper (national and oppositionist) in Egypt and the 2011 general elections were investigated within the scope of the study. The findings related to the reflections of the elections to the press were restricted to the news by newspaper of El Shorouk and Al Ahram. As a result of the study, qualitative and quantitative analysis findings related to 2011 general elections results were given in the newspapers at issue.