Çalışma hayatında kuşaklararası çatışma: Almanya ve Türkiye'de Z kuşağı üzerine bir inceleme
Generation conflicts at work life: Z generation and case study of Z generation on Turkey and Germany
- Tez No: 616904
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM DELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kuşak Kavramı, Örgüt İçi Çatışma, Kuşaklar Arası Çatışma, Z kuşağı, Çatışma Konusu, Generation Theory, Conflict in Organizations, Conflicts based on Z generation differences, Gen Z, Conflict Resolving Strategies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüzde X, Y ve Z kuşakları çalışma hayatında birlikte bulunmaya başlamış, bu durum farklı özelliklere sahip olan kuşaklar arasında çatışmaların oluşmasına yol açmıştır. Diğer kuşaklardan farklı şekilde kendine özgü bir davranış yapısı geliştirmiş olan Z kuşağının neden olduğu değişim çalışma hayatında da yer bulmaya başlamıştır. Bu çalışmada, özellikle batılı kuşak çalışmaları ile son yıllarda yapılmış olan Türkiye özelindeki çalışmalar ışığında Türkiye'deki kuşaklar ele alınmaktadır. Almanya ise, Türkiye ile uzun yıllardır yakın ilişki içinde olması nedeniyle seçilmiş ve Almanya'nın kuşak dönemleri işlenerek iki ülke arasındaki farklar değerlendirilmiştir. Söz konusu değerlendirmeler, örgüt içi çatışma kavramı bağlamında incelenmiştir. Çatışmaların kuşaklar ile ilişkisi incelenerek iki ülkenin kuşak farklılıkları nedeniyle oluşan çatışmalarına çözüm ürettikleri yöntemlere değinilmiştir. Ayrıca Türkiye ve Almanya'da yapılan nitel bir araştırma ile kuşaklar arası farklılıklarının çatışma bağlamındaki etkileri analiz edilmeye çalışılmıştır. Yapılan görüşmeler sonucu, X, Y ve Z kuşaklarının Z kuşağı ile çatışma durumlarına ilişkin yönelimleri ve çatışma süreci gibi kavramlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, X, Y and Z generations have been started to work together and this led to conflicts between generations with three distinct characteristics. Generation Z, which has developed a unique structure in a different way from other generations, tries to initiate those changes and those changes start to find a new ground in the current work life. In this study, since generation studies still are not conducted enough to explain Turkey's generations, we have used especially western studies and the studies which is newly conducted and understand Turkey's generations. Germany was chosen to evaluate alongside Turkey, because of the close relationship between two countries or many years and, Germany's generations period were analyzed and compared with Turkey's generations. These evaluations have been carefully examined in the context of the concept of conflicts in the organizations. The relationship between the conflicts and the generations is examined and two countries' different approaches and solutions for the conflicts caused by the generations are mentioned. We have also tried to analyze the effects of differences between generations with a qualitative study conducted in Germany and Turkey. As a result of the interviews, the concepts such as X, Y and Z 's tendencies with the Z generation and conflict processes were analyzed.