İbn Sina ve Fahreddin Râzi'de ölümsüzlük
Avicenna and Fahreddin Râzi on immortality
- Tez No: 616929
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH PAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İbn Sina, Fahreddin Râzi, Ruh, Nefs, Ahiret, Ölüm, Ölümsüzlük, Avicenna, Fahreddin Râzi, Soul, Self, Rebirth, Death, Immortality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada İslam düşünce tarihinde önemli yeri olan İbn Sina ve Fahreddin Râzi'nin ölüm ötesi hakkındaki düşünceleri araştırılmıştır. Tezimizin ilk bölümünde konumuz açısından önemli bir yer işgal eden ruh ve nefs; ölüm, reenkarnasyon, ölümsüzlük gibi temel kavramlar incelenerek özellikle ruhun varlığı, mahiyeti, ispatı, ölüm sonrası yaşamı ve ölümsüzlüğü ile ilgili olarak Yunan felsefesinde Sokrates, Platon, Aristoteles'in konumuz ile ilgili görüşlerine yer verilmiştir. Daha sonra Yahudilik, Hristiyanlık ve İslamiyet'in konuyla ilgili düşünceleri ele alınmıştır. İslam felsefesinin önemli isimlerinden olan İbn Sina ve İslam kelam ve tefsirinin önemli simalarından Fahreddin Râzi'nin eserlerinden yola çıkılarak konuyla ilgili düşüncelerine yer verilmiş ve karşılaştırılması yapılmıştır. Ruh-beden ilişkisi, nefsin mahiyeti, ruhun ezelî mi yoksa hâdis mi olduğu, yeniden dirilişin beden ile mi ruh ile mi gerçekleşeceği ve ruh göçüne dair düşünceleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study mainly focuses on two Islamic philosophers thoughts about the afterlife. Avicenna and Fahreddin Râzi have a great importance in Islamic History and Philosophy. At the beginning of our research, crucial, topics such as soul, self, death, reincarnation and immortality are mentioned. Moreover, the ideas of Socrates, Platon and Aristoteles concerning the afterlife, the immortality and lastly the existence, significance and proofs of the soul are quoted. Afterwards, the perspectives of Islamism, Christianism and Judaism on the matters mentioned above are noted. The views of Avicenna, one of the important names of Islamic philosophy and opinios of Fahreddin Râzi, master of Islamic speech and tafsir, is given and compared with each other in the study. Furthermore, relationship between body and soul, significance of the self, whether the soul is eternal or mortal, whethert the awaking after death is going to occur with soul or body and migration of soul are also examined.