Tersine göç: İstanbul'dan Giresun'a geri dönüşler
Reverse migrations: Returns from Istanbul to Giresun
  1. Tez No: 616932
  2. Yazar: FEYZA NUR BODUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, Sosyoloji, Şehircilik ve Bölge Planlama, Demography, Sociology, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, İç göç, Tersine göç, Kentten kıra göç, Migration, Internal migration, Reverse migration, Urban to rural migration
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez çalışması, 1950'li yıllardan itibaren yükselen kırsal göç hareketlerinden başlayarak bugün tersine göç olarak adlandırılan kentten kıra ya da büyük kentlerden küçük kentlere doğru gerçekleşen göçleri incelemektedir. Türkiye'nin iç göç serüveni, kırsal göçün yoğunlaştığı 1950 - 1980 ve 1980 sonrası olmak üzere iki dönem şeklinde ele alınarak bu göç hareketlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkmış olan tersine göç hareketleri incelenecektir. Kırsal göç sürecinde en önemli varış kenti olan stanbul'un, tersine göçlerin de çıkış noktası olduğu görülmektedir. stanbul'a en çok göç veren ve tersine göçlerde en çok geri dönüş yapılan bölge olan Karadeniz Bölgesi illerinden Giresun, araştırma sahası olarak belirlenmiş ve stanbul'dan tersine göçler bağlamında ele alınmıştır. Giresun'dan stanbul'a göç etmiş ve bir süre burada yaşamış, daha sonra memlekete geri dönüş kararı alarak Giresun'a tersine göç gerçekleştirmiş kişilerle yüz yüze görüşmeler yapılarak nitel bir çalışma yöntemi benimsenmiştir. Bu görüşmeler sonucunda kişilerin söylemlerinden yola çıkılarak ortak temalar belirlenmiş ve kişilerin hem stanbul'a gidiş, hem Giresun'a dönüş kararları ardındaki motivasyonlar incelenmiştir. Bu çalışma ile yeni bir eğilim olarak 'tersine göç" kavramsallaştırması, çeşitleri ve göçleri etkileyen faktörler açıklanmaya çalışılarak, bu sürecin çıkış ve varış kentlerine etkisinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the migration flows from urban to rural areas or big cities to small cities beginning from the rural to urban migrations which have taken place since 1950s in Turkey. The internal migration process of Turkey is going to be evaluated first under the two periods of rural migrations as from the 1950s to the 1980s and after the 1980s. Then, the reverse migrations, which have came into existence as a result of former rural migration flows will be discussed. Istanbul seems to be the departure point of the reverse migrations as it seems to be the most important destination city in the period of the rural migrations. Giresun has chosen as a research field due to it is being located in the Black Sea Region that has most emigration rates to stanbul in the rural migrations period. The study uses the qualitative methods doing face-to-face interviews with the people who once migrated to Istanbul and lived there for a while, and then returned to Giresun. The main themes and outcomes have been reached according to discourse of interviewees to explain the motivation behind their decisions to migrate to Istanbul and then to return to Giresun. This study contributes great deal to better understand the effects of this new trend upon the origin and destination cities by discussing new terminology of 'reverse migration', its types, and its reasons.