Devlet destekli kredi teşviklerinin firma karlılıkları üzerine etkisi
The effect of government supported credit incentives on the firm profitability
  1. Tez No: 616933
  2. Yazar: ESİN ESER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÇANKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kosgeb, KGF, Eximbank, Teşvik, Panel Veri Analizi, Kosgeb, CGF, Eximbank, Incentives, Panel Regression Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Finans Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansal İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Son dönemde dünya ekonomisinde yaşanan yavaşlama ülkemize de sıçramış ve ekonomik hayatta yavaşlamanın önüne geçmek ve büyüme dönemlerini uzatmak için kamu otoritesinin 2016 yılı sonu ile birlikte kredi teşviklerine ağırlık vermeye başladığı görünmüştür. Bu dönemde Kosgeb ve ardından 2017 yılında Kredi Garanti Fonu ile sağladığı destekler ile kredi piyasasında önemli bir canlanmanın önünü açmıştır. Bu canlanma beraberinde verilen kamusal desteklerin doğru alanlara kanalize edilip edilmediği ve firma seçimlerinde ters seçim ve ahlaki tehlikenin varlığı tartışılmaya başlanmıştır. Çalışmanın temel amacı, 2017 yılında hazine kaynakları ile sağlanan ve ardından ülke ekonomisinde bir enflasyonist dönemin başlamasına katkı yaptığı düşünülen bu politikaların firmaların karlılık performanslarına olumlu etkisinin olup olmadığının ve bu yolla ters seçim ve ahlaki tehlikenin varlığının araştırılmasıdır. Çalışma üç ana bölümle ayrılmış olup, ilk bölümde teşvik asimetrik bilgi boyutuyla incelenmiş ve teorik tanımlar yapılmıştır. İkinci bölümde Türkiye‟de uygulanan kredi destekleri detaylıca incelenmiş ve faydaları ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde ise 7.745 Kobi firmanın 2012-2017 yıllarında yıllık mali verilerinden faydalandıkları Kredi Desteklerinin finansal performanslarına katkısını incelenmiş ve panel veri modeli yardımıyla devlet destekli kredilerin firmaların karlılıklarına etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, the slowdown in the World Economy has spread to our country and it is seen that the Public Authority has started to focus on Credit Incentives by the end of 2016 in order to prevent the slowdown in economic life and prolong growth periods. During this period, Kosgeb and the Credit Guarantee Fund took part to the way for a significant recovery in the credit market in 2017. This revival also brought to the agenda whether public support given to the right areas or not and there was a moral hazard problem in the firm choices. The main purpose of this study is to determine whether these policies, which were provided with Treasury resources in 2017 and then contributed to the beginning of an inflationary period in the national economy, had a positive effect on the overall performance of the firms. The study is divided into three main sections. In the first part, the incentive is examined with asymmetric information dimension and theoretical definitions. In the second part of Credit Supports implemented in Turkey has been examined in detail and demonstrated benefits. In the third part, the contributions of the Loan Supports, which are benefited from the annual financial data of 7,745 SME companies in 2012-2017, are investigated with the help of panel data model.