Mustafa Refik'in hayatı ve eserleri üzerine bir inceleme
A study on Mustafa Refik's life and his literary works
- Tez No: 616986
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE HARİKA DURGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mustafa Refik, Resimli İstanbul Gazetesi, tercüme roman, gazete yazıları, Ahmet Mithat Efendi, Mustafa Refik, Illustrated İstanbul Newspaper, Translation Novel, Newspaper Articles, Ahmet Mithat Efendi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Mustafa Refik daha çok Servet-i Fünun döneminde faaliyet göstermiş, sanat hayatı boyunca telifin yanı sıra çok sayıda tercüme eser kaleme almış bir yazardır. Mustafa Refik'in hayatı ile ilgili bilgiler yok denecek kadar azdır. Başbakanlık Osmanlı Arşivindeki yazışmalardan, Ahmet Mithat Efendi ve Mücellidoğlu Ali Çankaya'nın onun hakkında yazdıkları dışında bir bilgiye tesadüf edemedik. Mustafa Refik'in fen, eğitim, sanat, seyahat gibi farklı konularda gazete yazılarının olması ve edebi, fenni muhtevalı pek çok eseri tercüme etmesi Türk edebiyatı açısından önemlidir. Bu sebeple yazarın edebiyat tarihindeki yerini belirlemek adına ayrıntılı bir çalışma yapılmak istenmiştir. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yazarın ailesi, çocukluğu ve yetişmesi, memuriyet hayatı, yazı hayatı hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde yazarın telif ve tercüme eserleri ile Resimli İstanbul Gazetesi tanıtılmış ve Tercüman-ı Hakikat ile Sabah gazetelerindeki eğitim, fen, sanat muhtevalı yazıları değerlendirilmiştir.“Sonuç”bölümünden sonra“Bibliyografya”başlığı altında Mustafa Refik'in yazıları ve kitaplarının künye bilgileri verildikten sonra çalışmaya kaynaklık eden kitap ve makaleler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mustafa Refik is a writer who created his works mostly in the period of Servet-i Fünun and translated many books along with copyrights throughout his art life. We have quite limited information about Mustafa Refik's life. We couldn't get any information about his life apart from the studies of Ahmet Mithat Efendi and Mücellidoğlu Ali Çankaya from the researches that we have made in Prime Ministry Ottoman Archives. Mustafa Refik is important in terms of having newspaper articles on different subjects from education to art, from scientific subjects to travel writing, and translating many works including literary and scientific. So, it is desired to make a detailed study about him. This study consists of two main sections. In the first part; some information has been given about the writer's childhood, his family and his life of civil service, the environment in which he grew up, and his identity of the journalism. In the second part of the study; Illustrated İstanbul Newspaper has been introduced together with his own and translated works and his studies containing education, science and art on Sabah and Tercüman-ı Hakikat have been observed. The books and the articles of him which are the sources of this study have been stated under the title of“Bibliography”after the information about Mustafa Refik's books and articles have been given.