Halkın ve yerel yöneticilerin çevre algısı: Aydın ili örneği
Environmental perception of the people and local administrators: The case of Aydın province
- Tez No: 617002
- Danışmanlar: PROF. BAYRAM COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aydın İli, Yerel Yönetimler, Çevre Sorunları, Yerel Yönetimler ve Çevre, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Bilimleri, Muğla, Aydın Province, Local Governments, Environmental Problems, Local Governments and Environment, Muğla Sıtkı Koçman University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Environmental Sciences, Muğla
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Çevre sorunları genellikle yerel kaynaklıdır, ancak bazen küresel düzeyde olumsuz etkiye yol açabilirler. Bu çalışmada Aydın ili yerelinde yaşanılan çevre sorunlarına odaklanılmıştır. Bu kapsamda önce konu ile ilgili temel kavramlar ele alınmış ve hukuksal boyut incelenmiştir. Çalışmada alan araştırması kapsamında iki farklı anket formu kullanılmış olup, bu anket formları çalışma kapsamında geliştirilmiştir. Ancak bu anket formları hazırlanırken, daha önce yapılan benzeri çalışmalardan ve belediyelere çevre ile ilgili gelen başvurulardan faydalanılmıştır. Aydın ilinde yaşanılan çevre sorunlarının vatandaş, belediye meclis üyeleri ve belediyelerin çevre birimlerinde çalışan personelin bakış açısı ile saptanması için bir alan araştırması yürütülmüştür. Katılımcılara uygulanan anketler, SPSS programı yardımı ile değerlendirilmiştir. İhtiyaç duyulan konularda sorular arasındaki ilişkiye bakılmış ve kros tablolar oluşturulmuştur. Uygulanan anketlerden çıkan istatistiksel verilerin incelenmesi sonucunda, Aydın İlinde yaşayan vatandaş ile belediye meclis üyeleri, belediye çevre birimlerinde çalışanların çevresel sorunlara bakış açıları, algı dereceleri ve çözümlenmesinde ki farklılık ya da benzerlikler incelenerek değerlendirilmeleri yapılmıştır. Yerel halkın ve yerel yönetimdeki kişilerin çevre ile ilgili yaklaşımları karşılaştırılarak sonuçlar arasındaki farklılıklar belirlenmiş ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Alan araştırması sonucunda çevre sorunları ile alakalı hizmetlerinde aksayan yönlerinin tespiti ve aksaklıkların giderilmesi içinde öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Environmental issues are often locally sourced, but can sometimes have a negative impact on a global level. This study focuses on the environmental problems experienced in Aydın province. In this context, the basic concepts related to the subject are discussed and the legal dimension is examined first. Two different questionnaire forms were used in the study and these questionnaire forms were developed within the scope of the study. However, in preparing these questionnaire forms, previous similar studies and environmental applications from municipalities were used. A field study was conducted to identify the environmental problems experienced in Aydın from the perspective of citizens, municipal councilors and personnel working in the environmental units of municipalities. The questionnaires applied to the participants were evaluated with the help of SPSS program. The relationship between the questions was examined and cross-country tables were formed. As a result of the statistical data obtained from the questionnaires applied, citizens 'and municipal councilors living in Aydın Province, employees' perceptions of environmental problems, degree of perception and differences or similarities in their analysis were evaluated. Differences between the results were determined and evaluated by comparing the environmental approaches of local people and local government. As a result of the field research, suggestions were given for determining the deficiencies in the services related to the environmental problems and eliminating the deficiencies.