Çevre sorunlarını önlemede yerel yönetimlerin etkisi ve halkın duyarlılığı: Alanya örneği
The effects of local administration and public's sensitivity on the prevention of environmental problems: The case of Alanya
  1. Tez No: 619274
  2. Yazar: SILA KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Sorunları, Çevresel Davranış, Çevresel Duyarlılık, Yerel Yönetimler, Environment, Environmental Problems, Environmental Behaviors, Environmental Sensitivity, Local Administrations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Toplumsal yaşam içerisindeki değişmeler ve gelişmeler hiç şüphesiz ki en çok çevreyi etkilemekte ve bunun sonucunda çevre sorunları ortaya çıkmaktadır. Sanayi devriminden günümüze kadar uzanan çevre sorunlarının çözümde insanların çevresel davranışları, çevresel duyarlılıkları ve çevresel tutumları önemli rol oynamaktadır. Bununla birlikte yerel yönetimlerin çevresel sorunların çözümünde etkin olabilmesi, çevre sorunlarının önlenmesinde etkili olmaktadır. Bu yaklaşımdan yola çıkarak çalışmamızda amaçlanan, çevresel sorunların çözümünde Antalya'nın Alanya ilçesindeki çevresel davranışlarının, çevresel duyarlılıklarının, çevresel tutumlarının ölçülmesi ve birbirleriyle ilişkilerinin tespit edilmesidir. Bunun yanında, bu bölgedeki çevresel sorunların çözümünde yerel yönetim algısının tespit edilmesi amaçlanmış olup ve hepsinin birbirleriyle ilişkileri incelenmiştir. Çalışmanın bulguları incelendiğinde çevresel davranış, çevresel tutum, çevresel duyarlılık ve yerel yönetim algısı arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında bağımsız değişkenler çevresel duyarlılık, çevresel tutum ve yerel yönetim algısı bağımlı değişken olan çevresel davranış üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Changes and developments in social life most affect the environment and consequently environmental problems appear. People's environmental behaviors, environmental sensitivity, and environmental attitudes play important roles in solutions of environmental problems which has been going on from industrial revolution to nowadays. In addition, the ability of local administration for solutions of environmental problems has important effects on prevention of environmental problems. Beginning with this approaching, the aim of this study is to measure environmental behaviors, environmental sensitivity, and environmental attitudes in Alanya, a district of Antalya, and examine the relationships between these variables. Furthermore, it was aimed to determine the perceptions of the effect of local administrations on environmental problems, and all those relationships were investigated. Results revealed that there were significant relationships between environmental behaviors, environmental attitudes, environmental sensitivity, and perceptions of local administrations. In addition, the independent variables such as environmental sensitivity, environmental attitudes, and perceptions of local administrations had positive effects on the dependent variables, environmental behaviors.