Lider desteği örgütsel bağlılık ilişkisi: Eğitim sektöründe bir araştırma
The relationship between leader support and organizational commitment: An investigation in the education sector
- Tez No: 617115
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN AKKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lider desteği, Örgütsel bağlılık, Eğitim sektörü, Leader Support, Organizational Commitment, Education Sector
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Değişen sosyal şartlar, bireylerin sosyal hayatlarını artan rekabet ve stres koşulları getirerek etkilemiştir. Lider desteği ile çalışanların verimliliklerini ve örgütlerine olan bağlılıklarını artırmak mümkündür. Bu çalışmanın amacı, eğitim sektöründe lider desteği ve örgütsel bağlılık ilişkisinin tespit edilmesidir. Araştırmanın evrenini İzmir İli Torbalı ilçesi eğitim sektörü çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini eğitim çalışanları arasından basit tesadüfî yöntem ile seçilen 392 çalışan oluşturmaktadır. Araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan çalışanların kişisel bilgilerini betimlemek amacıyla hazırlanan 'Kişisel Bilgi Formu', lider desteği düzeylerini belirlemek amacıyla, Netenmeyer ve arkadaşları, tarafından geliştirilen, ölçeğin Akkoç ve arkadaşları, tarafından Türkçeye uyarlanan lider desteği ölçeği kullanılmıştır. Örgütsel bağlılık ölçeği olarak da Allen ve Meyer'in, oluşturduğu ve Meydan, tarafından Türkçe'ye uyarlanan ölçek kullanılmıştır. Araştırmanın verileri SPSS ve AMOS paket programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Korelasyon analizi, t-testi, varyans ve regrasyon analizleri istatistiksel yöntemleri ile değişkenler arasındaki ilişkiler belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, lider desteği ile örgütsel bağlılık ve örgütsel bağlılığın alt boyutları olan duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık arasındaki ilişkinin pozitif ve anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social conditions affected individuals working and social lives biringing increasing competition and stress conditions. With the leader support, supoort, ıt is possible to increase the employees' productivity and their commitment to organization. The aim of this study is to identify the relationship between the leader's support and organizational commitment in education sector. This study is made in İzmir, Torbalı education sector with 392 employees chosen according to the simple random method. In this study, the research study method was used,“The Personal Information Form”prepared to describe the personal information of the amployees participated in the survey was used to determine the leader support levels with a scale of leader support that was developed by Netenmeyer with his colleagues and adapted to Turkish by Akkoç and his friends. As the organizational commitment scale, the scale wihch was produced by Allen and Meyer and adapted to Turkish by Sguare was used. The reaserch data were analyzed with, SPSS and AMOS software packages. The relationships between correlation analysis, t-test, analysis of variance, regression analysis statistical methods and variables were determined. As a result, of this study, it has seen that relationships among the leader support and organizational commitment, emotional commitment, dedication commitment and normative commitment are positive and significant.