Lider üye etkileşiminin tükenmişliğe etkisinde iş doyumunun aracılık rolü: eğitim sektöründe bir araştırma
The mediator role of job satisfaction on the influence of leader-member exchange on burnout:a research in the field of education
- Tez No: 617116
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN AKKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lider Üye Etkileşimi, İş Doyumu, Tükenmişlik, Leader – Member Exchange, Job Satisfaction, Burnout
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET LİDER-ÜYE ETKİLEŞİMİNİN TÜKENMİŞLİĞE ETKİSİNDE İŞ DOYUMUNUN ARACILIK ROLÜ: EĞİTİM SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA ÇİFTCİ, Ahmet Faruk Yüksek Lisans İşletme Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. İrfan AKKOÇ Ağustos 2015, 72 sayfa Bu araştırma; eğitim sektöründeki çalışanların lider-üye etkileşiminin tükenmişliğe etkisinde iş doyumunun aracılık rolünün eğitim sektöründe incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda, kişisel bilgi formu, lider-üye etkileşimi, iş doyumu ölçeği ve Maslach Tükenmişlik ölçeklerinden oluşan anket formu; 2013-2014 eğitim öğretim yılında İzmir ili Torbalı ilçesinde görev yapan eğitim çalışanlarına uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında Sosyal Bilimler için istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir (AMOS ve SPSS). Bu çerçevede, değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde korelasyon analizi, ttesti, varyans analizi, Sobel testi istatistiksel yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; Lider üye etkileşiminin tükenmişlik düzeyleri üzerindeki etkisinde iş doyumunun aracılık rolü üstlendiği bulgusuna ulaşılmıştır. Lider üye etkileşiminin çalışanların iş doyumu ve tükenmişlik düzeyleri üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı etkilerinin olduğu, eğitim sektörü çalışanlarının lider üye etkileşimi algıları arttığında, iş doyumu düzeylerinin arttığı ve tükenmişlik düzeylerinin azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE MEDIATOR ROLE OF JOB SATISFACTION ON THE INFLUENCE OF LEADER-MEMBER EXCHANGE ON BURNOUT: A RESEARCH IN THE FIELD OF EDUCATION ÇİFTCİ, Ahmet Faruk Masters Degree, Department of Management Thesis Supervisor: Asst. Prof. Dr. İrfan AKKOÇ August 2015, 72 pages This research has been carried out to investigate the mediator role of job satisfaction on the influence of leader-member exchange of the educators on burnout in the education field. For that purpose, a questionnaire including a CV (personal information form), leader-member exchange form, job satisfaction form and Maslach Burnout Checklist was implemented on educators working in İzmir Torbalı during 2013- 2014 educational years. The data obtained from the questionnaire were analyzed with the help of SPSS statistics program on the computer. Statistical Package for Social Sciences, a software package, has been used to analyze the data collected in this research (AMOS, SPSS). In this frame, statistical methods of Sobel test, variant analysis, t-test and correlation analysis in order to determine the relationship between variables have been used. As a result of the research, in evaluating the mediator role of job satisfaction on the influence of leader-member exchange on the level of burnout, the views as between work overload and burnout. It was determined that the leader – member exchange has a statistically significant effects on the level of burnout and job satisfaction and it was also found that when educators' perception of leader – member exchange increase, their job satisfaction increases and the level of burnout decreases.