The prospects for social housing in northern Syria: An interactive social housing matrix
Suriye'nin kuzeyinde sosyal konut olasılıkları: Etkileşimli bir sosyal konut matrisi
  1. Tez No: 617186
  2. Yazar: ABDULAZİZ ALMANSOUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY ÜNSAL GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kavramsal matris, Değerlendirme, Sosyal Konut, İnteraktif, Kuzey Suriye, A Conceptual matrix, Evaluation, Social Housing, Interactive, Northern Syria
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Savaşlar genellikle konut tiplerini etkileyen sosyal, ekonomik ve demografik değişikliklere yol açarlar. Bu değişiklikler, uzun bir savaştan sonra genelde meydana gelen konut altyapısındaki büyük yıkımlar için hızlı bir rehabilitasyona ihtiyaç duyulmasının yanı sıra; iç göç yaşamış ya da savaş sonrası dönüş yapan savaştan etkilenmiş insanların güvenliğini sağlamaya yönelik konut ihtiyacındaki devasa artışa verilen hızlı tepkinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu tez çalışması Suriye'nin kuzeyinde savaştan önce var olmayan yeni bir konut dokusu olarak sosyal konut konusuna odaklanmaktadır, diğer ülkelerdeki vaka deneyimlerinden elde edilen kriterlere dayanarak bu konut tipini analiz etmekte, değerlendirmekte ve dört farklı konuya odaklanan etkileşimli bir kavramsal matris elde edilmesini sağlamaktadır: kentsel planlama konuları, mimari tasarım konuları, sosyal konular, sürdürülebilirlik ve çevre konuları. Tez, önerilen etkileşimli sosyal konut matrisini uygulamakta ve ilk olarak birisi II. Dünya Savaşı sonrası dönemden İngiltere'deki geçici konut programı, diğeri 21. yüzyıldan gelişmekte olan ülkeler arasında bulunan Şili'deki bir sosyal konut programı olan Elemental konut programı olmak üzere seçilmiş vakaları ve deneyimleri analiz etmektedir. Önceki vakaların analizinin tamamlanmasının ardından tez, Suriyeli uzmanlar ile odak grup görüşmeleri üzerinden Suriye'nin kuzeyinde mevcut bulunan ve iki sivil toplum kuruluşu tarafından yürütülen iki proje; yerel kapsamdaki Ataa Derneği ve uluslararası kapsamdaki Katar Kızılayı'nın sosyal konut projeleriyle ilişki kurarak, önerilen sosyal konut matrisini Suriye bağlamı içerisinde düşünmeyi amaçlamaktadır. Atmaa - Ataa sosyal konut projesi Suriyeli uzmanlarla yapılan odak grup görüşmelerine dayanarak örnek vaka olarak seçilmiş; matrisin dört ana konusu arasında, sosyal konular başlığı karma yöntemler kullanılarak daha detaylı biçimde çalışılmıştır. Nicel ve nitel verilerin analizi sonucunda, projenin ve önerilen matrisin iyileştirilmesine ve geliştirilmesine yönelik tavsiyelerin yanı sıra sosyal uyum ve kültürel yeterlilik ile ilgili bulgular da paylaşılmıştır. Son olarak, Suriye'deki sosyal konut uygulamaları halen ilk aşamalarında olduğundan, bu tez kaliteyi artırmak ve mevcut durumunda sosyal konutu açıkça tanımlamak üzere Kuzey Suriye'de çağdaş sosyal konut modellerinin geliştirilmesi adına eksiksiz bir temel oluşturulması konusunda etkili olmak için çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Wars often lead to social, economic and demographic changes which have an impact on the types of housing. These changes come as a result of the rapid response to the huge need for housing, in order to secure these for various war-affected people like; internally displaced persons and returnees after the war, in addition to the need for rapid rehab of the housing infrastructure mass destruction that often happens after a long war. This thesis studies the social housing in northern Syria as a new pattern of housing that did not exist prior to the war, analyzes and evaluates this type based on criteria derived from the experiences of other country cases and provides an interactive conceptual matrix focusing on four aspects; urban planning issues, architectural design issues, social issues and sustainability and environmental issues. The thesis applies and analysis the proposed interactive social housing matrix initially on the selected cases and experiences of social housing one from post-War II period, that is temporary housing programme in England, and one from developing countries social housing programmes in the 21st-century, The Elemental housing programme in Chile. Upon completion of the analysis of the previous cases, the thesis aims to be considerate of the Syrian context in the proposed social housing matrix through the focus group discussion with Syrian experts to develop it, in relation to the current social housing projects in northern Syria mainly two projects implemented by two non-governmental organizations; Ataa organization as a local, and Qatar red crescent as an international. The Atmaa - Ataa social housing project is selected as a case study and on the grounds of the focus group discussion with Syrian experts, among four main aspects of the matrix, social issues aspect is further studied with a mixed method research. As a result of the analysis of quantitative and qualitative data, findings on social cohesion and cultural adequacy have been shared in addition to recommendations for improving and developing the project and the proposed matrix. Finally, since the practice of social housing in Syria is still in its early phases, this thesis strives to influence the formation of a complete basis for the development of contemporary social housing models in northern Syria with the aim of improving the quality and clearly defining for the social housing in its current situation.