Zihinselleştirme ve empatinin liderin uyguladığı güç türüne etkisinde makyevellist kişiligin şartlı değişken rolü.
The conditionally variable role of the mechanic in the effect of mentalization and empathy on the type of power applied by the leader.
- Tez No: 617228
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ H.ULAŞ OZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Empati, Zihinselleştirme, Güç Türleri, Güç, Makyevelizm, Makyevelist Kişilik, Liderin Güç Türü, Liderlik, Empathy, Mentalization, Power Types, Machiavellian Personality, Leader's Power Type
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Yapılan bu araştırmada amaç, kurum hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi ve kurumda büyümenin sağlanması için; lider ile çalışanlar arasındaki ilişki yapısının nelerden, ne şekilde ve nasıl etkilendiğinin tespit edilmesidir. Bu kapsamda, çalışan perspektifinden, liderin algılanan zihinselleştirmesi ve algılanan empatisinin, liderin güç türleri kullanımını ne şekilde etkilediği ele alınmış olup, algılanan makyevel kişilikte bu durumun ne şekilde farklılaştığı incelenmiştir. Çalışma kapsamında Türkiye'de özel sektör çalışanı 276 kişiden elde edilen verilerle yapılan analizler sonucunda, liderin algılanan empatisindeki artışın liderin algılanan kişilik ve ödül gücünü olumlu; zorlayıcı gücünü ise olumsuz etkildiği tespit edilmiştir. Liderin algılanan zihinselleştirmesinin ise liderin algılanan ödül ve kişilik gücünü olumsuz; yasal ve zorlayıcı gücünü ise olumlu etkilediği gözlemlenmiştir. Son olarak liderin algılanan makyevelist kişiliğinin liderin algılanan empatisi-liderin ödül gücü ilişkisi üzerinde olumlu; liderin algılanan zihinselleştirmesi-liderin kişilik gücü ilişkisi ve liderin ödül gücü ilişkisi üzerinde olumlu; liderin algılanan zihinselleştirmesi-liderin zorlayıcı gücü ilişkisi üzerinde ise olumsuz etkiye sahip olduğu ve biçimleyici rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the main objective is to determine which issues, how and how the relations between leader and individuals are affected to achieve the objectives of the institution and to ensure growth. In this context, the concepts of mentalization and empathy utilized by the leader are discussed in the perspective of the use of power types of the leader felt by the working individual and how this situation differentiated in the felt machiavelli personality was evaluated. As a result of the analysis of the data that The study covered 276 people in Turkey from private sector employees, it was seen that the increase in the perceived empathy of the leader affected the perceived personality and reward power of the leader positively and the negatively coercive power of the leader. The perceived mentalization of the leader is negatively affected the perceived reward and personal power of the leader and the perceived mentalization of the leader positively is affected the legitimate and coercive power. Finally, study has came to a conclusion that the perceived makyevelist personality of the leader has positive affect on relation between the perceived empathy of the leader-leaders reward power; has positive affect on relation between the perceived mentalization of the leader-leaders personal power and the perceived mentalization of the leader-leaders reward power; has negative affect between the perceived mentalization of the leader-leaders coercive power